FEM ÅR AV KRIG

FEM ÅR AV KRIG

0

I samarbete med UNHCR!

Den 15 mars går kriget i Syrien ­­in på sitt sjätte år. Situationen för människor på flykt inne i Syrien och i grannländerna blir allt mer desperat. Behoven är fortsatt enorma.

Krisen i Syrien är den värsta humanitära katastrofen i modern tid. 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp, varav sex miljoner är barn.

Syriens grannländer har fått axla det största ansvaret i krisen. 4,7 miljoner människor har lämnat Syrien och sökt skydd i grannländerna. Bara Turkiet har tagit emot 2,6 miljoner människor. I Libanon är idag var femte person flykting.

infografik_instagram

Kriget får även konsekvenser för resten av världen. Förra året valde över en miljon människor, många av dem från Syrien, att riskera livet i båtar över Medelhavet för att ta sig till Europa. 3771 personer saknas eller har mist livet.

– Konflikten i Syrien påverkar oss alla. Från stränderna på Lesbos till Stockholms Centralstation. Människor på flykt i Syriens grannländer sjunker allt djupare ner i fattigdom samtidigt som de börjar ge upp hoppet om att någonsin kunna återvända hem. Ingen sätter sina barn i en ranglig båt om det finns bättre alternativ. Ingen väljer att bli flykting, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Samtidigt blir situationen inne i Syrien allt mer desperat. Tidigare i år kom alarmerande rapporter om människor som dör av svält. UNHCR uppskattar att omkring 400 000 människor befinner sig i belägrade områden och är i akut behov av humanitär hjälp.

– Dessa extremt utsatta människor behöver allt från mat och rent vatten till mediciner och varma filtar. Hjälpbehovet är oändligt mycket större än vad det finns pengar till. Det behövs så mycket mer pengar, säger Katinka Lindholm.

UNHCR leder arbetet med att ge skydd och stöd till flyktingar i Syriens grannländer, både i flyktingläger och städer, genom bland annat kontanter för mat och mediciner, värmeisolering, varma filtar och vinterkläder.

Inne i Syrien ger UNHCR livräddande nödhjälp som mat, vatten, förnödenheter, skydd, sjukvård, utbildning och psykosocial stöd till utsatta människor, även i svårtillgängliga och belägrade områden.

Ni kan hjälpa genom att:

1. Sms:a SYRIEN140 till 72980 och skänk 140 kr

2. Ta en skärmdump på tack-sms:et från Sverige för UNCHR och publicera på Facebook och

Instagram för att få dina vänner att också skänka. Använd #minröstförsyrien

[bctt tweet=”Sms:a SYRIEN140 till 72980 och skänk 140 kr”]

Your email address will not be published. Required fields are marked *