INKÖPSLISTA TV4 NYHETSMORGON – SÄLLSKAPSSPEL

INKÖPSLISTA TV4 NYHETSMORGON – SÄLLSKAPSSPEL

47

Under julledigheterna är det optimalt att lägga tid på att spela sällskapsspel. Duka upp en massa godsaker, samla familj och/eller vänner samt välj ett passande spel för sällskapet. 

Många spel känner vi till sedan gammalt. Monopol, till exempel, har vi nog alla spelat någon gång i livet. Visste ni att Monopolet skapades 1935 av Parker Brothers? Men det bygger faktiskt på ett spel som skapades redan 1904 av spelutvecklaren Elizabeth Magie. Anrikt spel må jag säga.

Alla spel jag tog med kommer från spelexperten.com som har alla spel som finns. Allt samlat på en och samma plats.

EDIT! Det rasar in kommentarer om mig som spelexpert och att jag inte representerar sällskapsspels-, och brädspelsvärlden. Till er vill jag bara säga detta:

 1. Jag är INGEN spelexpert, har aldrig sagt att jag är och vill inte heller vara det. Jag är expert på prylar och har jobbat med Nyhetsmorgon i snart sex år. 
 2. Jag fick tre dagar på mig att hitta spel att fylla några minuter i rutan med. Jag hade INGA kontakter men fick snabbt hjälp av de fina människorna på spelexperten.com. Jag försökte få tag på distributörer men ingen återkom.
 3. Jag grabbade tag i det jag själv hade hemma för att kompensera och JA, jag tillhör de tråkiga och trista typerna som gillar att spela just Monopol. 

Jag hoppas ni kan ägna resten av mellandagarna åt att spela era spel med era vänner och familj och vara lyckliga istället för att hacka på mig.

Stora varma kramar till alla er som känner sig lurade och blåsta på en “spelexpert”.

EDIT 2!

Hej igen. Fick ett fint mail med en inbjudan i dag. En inbjudan till ER spelvärd. Jag svarade så klart ja på det då ni har öppnat dörrarna till en värld jag inte ens visste fanns. Jag ville bara dela med mig av lite av det jag skrev som svar så kanske ni får en bättre förståelse varför jag var där och gjorde det jag gjorde 

Hej!
Tack XXX… Det var inte det jag hade väntat mig efter inslaget. Grejen är att jag inte alls bara tackar ja till saker för sakens skull. Jag är deras prylexpert och får betalt för att stå där. Oftast kommer jag själv på teman (där jag känner att jag har kunskap, typ teknik). Nu ringde de och ville promt sätta in sällskapsspel och jag tänkte faktiskt inte så mycket på hur den världen ser ut. Jag fick ett par, tre dagar på mig att hitta spel. Min första tanke gick så klart till dem spel man känner igen och vad som verkar vara populärt just nu i de “vanliga” butikerna.
Det största problemet för mig är alltid att få tag på rätt personer, få dem att förstå vem jag är och vad jag gör, få dem att förstå hur detta kommer presenteras och vad dem får ut av det. Det tar oftast lite tid… denna gången gick jag på de butiker jag känner till och redan har en etablerad kontakt och fick TVÅ svar av väldigt många mail. En butik sa nej pga tidsbrist och en sa ja men krävdes lite övertalning, det var spelexperten. Jag tog några som verkade vara roliga (alltså det var jag, inte spelexperten som valde). Fick hem fyra spel dagen innan programmet. La till de spel jag själv hade hemma och vips så blev det ett inslag. TV4 brukar i bland säga saker i stil med: “vi ska prata sällskapsspel, kan du komma?”. Sedan står det en rad vid namn i livesändning om att jag visar de nyaste spelen.. Ja du förstår, många kockar och saker går fel.
Oftast är det INGEN som opponerar sig och känner att inslaget är missvisande. Denna gången verkar någon ha irriterat sig och förmodligen skrivit på ett forum om att jag som “spelexpert” är okunnig, ytlig och borde inte alls stå i tv. Att jag inte har en aning om vad spel är och kommentarerna på bloggen spårade ur. Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket jag förklarar situationen för jag har bevisligen trampat på en tå. Dessutom vet ingen om att jag studerar på heltid, jobbar extra i butik, driver eget företag och hoppar in i bland på TV4. Det vill säga, min tid är knapp.
Jag har ALDRIG pratat om sällskapsspel i TV4 och kommer efter detta ALDRIG mer göra det. Jag var verkligen inte där som SPELEXPERT!!!
Jag vill tacka för ditt vänliga mail och skulle gärna komma och besöka er för att se er värld, jag är alltså helt oinsatt i den spelvärlden ni representerar. Jag gillar mer tv-spel som den tekniknörd jag ändå är.
God fortsättning och gott nytt år. Hör gärna av er i januari så kan vi sy ihop något.
//Åsa

 

Comments
 • Örjan#1

  26 december, 2016

  Kunde du inte valt några riktiga brädspel istället för det där skräpet som bara leder till osämja pga att de är dåligt konstruerat? Det finns så många bra spel istället…

  Svara
  • Åsa Wallenrud#2

   26 december, 2016

   Hej. Nyhetsmorgon är inte riktigt forumet för den typen av spel. Vi riktar oss till barnfamiljer och gemene man.

   Svara
   • Fredrik Tillman#3

    26 december, 2016

    Det verkar som att du vet vilka spel Örjan pratar om? Vilka tänker du på? Det finns så många riktigt bra barn och familjespel, ändå envisas media att prata om Monopol, RISK och Cluedo. Lite som att TV-spels redaktören skulle prata sig varm för Tetris år 2016. Gör lite research så kommer du också upptäcka hur fantastisk brädspelsvärlden blivit de senaste 10 åren.

    Svara
   • Mattias Björklund#4

    26 december, 2016

    Att man rekommenderar Monopol till människor 2016 borde innebära sparken. Om man nu ska tipsa om brädspel kan man göra sitt jobb ordentligt eller helt enkelt låta bli!

    Svara
   • Anders Nordström#5

    26 december, 2016

    Det faktum att du skriver att de spel vi hänvisar till inte passar målgruppen säger en hel del om hur dålig koll du har på ämnet. Jag är ledsen, men jag har svårt att ta dig på allvar om du tror att det är så på riktigt. Isle of Skye exempelvis vann Spiel des Jahres i år, finns på svenska och har enklare regler än Monopol. Visste du ens om att det existerade? Har du spelat det? Hur många spel som är släppta på den här sidan om Millenieskiftet kan du på rak arm räkna upp? Om det är färre än femton så måste jag tyvärr säga att du helt enkelt inte har någon som helst koll på ämnet sällskapsspel. Det är synd att det är ett ämne som år efter år blir så stymoderligt behandlat av folk som inte har någon som helst ämneskunskap.

    Monopol var bra och innovativt när det kom, men det är 80 år sen. Det har hänt en del sen dess. Det finns hjälp att få av folk som vet vad de pratar om. Snälla ta hjälp av dessa nästa gång istället för ännu en oinsatt lista av inaktuella spel. Jag kan lätt förse dig med 20 spel som passar precis den målgruppen, tar kortare tid och har enklare regler än Monopol. Du vet, Spiel des Jahres utser exempelvis årets barnspel också, har ni ens vetskap om det och kollat vilka spel som var nominerade och om de finns på svenska? Tyvärr tror jag inte det, för även där krävs det ämneskunskap för att kunna göra ett bra jobb.

    Svara
    • Björn Junker#6

     28 december, 2016

     Åsa Wallenrud skrev : “Hej. Nyhetsmorgon är inte riktigt forumet för den typen av spel. Vi riktar oss till barnfamiljer och gemene man.”

     Det är just det här som är PROBLEMET, att man anser att de som håller på med massa diffusa Engelska spel inte ingår i kategorin barnfamilj eller “gemene man”, men det de allra flesta i den här tråden försöker förklara är att ni “missat” att brädspelen håller på att göra ett ENORMT återtåg, det ni orsakar med det här programmet är att se till så att en viss del av Sveriges befolkning fortfarande tror att det bara finns RISK o MONOPOL trots att de är helt passe. både som brädspel/sällskapsspel. Ni skadar den just nu blommande industrin genom att rekommendera spel som bara “ovetande” barnfamijer och gemene man tycks gilla, dessa två titlar säljer ju uppenbarligen fortfarande tillräckligt bra iom att man år efter år väljer att trycka om dom , Att dessutom MONOPOL med ett “nytt tema”(Nytt varje år) överhuvudtaget kan klassas som ett NYTT spel , då det istället borde vara klassat som borderline till bedrägeri av mindre vetande att sälja ett nytt monopol med temat från de allra senaste filmerna, tv serierna bara av den enkla anledningen att det “säljer” är ett stort slag i mellangärdet på utvecklare(även Svenska) som sitter o försöker skapa sin brödföda genom innovation och nytänkande.

     Idag 2016 —2017 snart ..är det HELT ute med Monopol ÄVEN om det ligger i SAMTLIGA BR’s leksakshyllor ni borde skämmas för att fortfarande/igen föra en sådan här nidkultur vidare, då ni kunde ha varit den media som satte stopp för galenskapen har ni varit delaktiga i att fortsätta med dumheterna .

     Svara
 • Martin Telinius#7

  26 december, 2016

  Intressant inköpslista. Du har inte funderat på att ta med mer moderna brädspel som Codenames, Pandemic eller Agricola istället för att i grunden sälja in ett spel med anor från 1904 fast i en annan design?
  Om ett musikprogram haft samma inköpslista till en guide till “musiken 2016” så hade man använt Bach och Beethoven för det finns ju faktiskt element i deras musik som går igen i dagens musik. Eller varför inte Snoddas? En tidlös klassiker som många lyssnade på från förr?
  Brädspel är idag ett intresse som är på enorm frammarsch. Tittar du på spelmässan Spiel som hålls varje år i Tyskland så samlade den det här året nästan 200000 besökare. Bara för att spela brädspel. Monopol som kom från Hasbro fanns i en undanskymd monter längst bak i mässan.

  Svara
  • Åsa Wallenrud#8

   26 december, 2016

   Nyhetsmorgon är inte riktigt forumet för den typen av spel. De som tittar är mer intresserade av klassiska och nya spel för alla åldrar.

   Svara
   • Örjan Almén#9

    26 december, 2016

    Fast Codenames är exakt ett sådant spel för hela familjen tillsammans för alla åldrar. En klassisk titel redan efter ett par år på marknaden. För att visa tittare som hatar monopol att det finns nya bra alternativ till brädspel…

    Svara
   • Martin Telinius#10

    26 december, 2016

    Jag förstår hur du tänker. Dock så är väl nyhetsmorgon ett program om nyheter. Är det en nyhet att vi landade på månen? Är det en nyhet att Monopol är att rekommendera trots att det kom för 80 år sedan?
    Er konkurrent i SVT valde i alla fall att ha med relevanta spel för 2016 och inte för 1936.

    Svara
 • Carro#11

  26 december, 2016

  Spelexperten har inte alls “alla” spel som finns. Kolla på worldofboardgames.com eller alphaspel.se istället. Där finns det riktiga spel.

  Svara
 • Vidlund#12

  26 december, 2016

  Tragiskt dåligt urval av spel! 5 min sökning på nätet hade gett så otroligt mycket bättre, modernare och mer balanserade spel och det är så tråkigt att schabbla bort de här minutrarna om brädspel / sällskapsspel på det här sättet! Gör om gör rätt – tips på BRA och mycket modernare (och enkla) spel: Splendor, Ticket To Ride, Catan, 7 Wonders, Codenames, Pandemic. Brädspel är hetare än någonsin och ni tar upp såna här skitspel som bara leder till osämja och att folk tröttnar en bit in i partiet…

  Svara
 • Kristoffer#13

  26 december, 2016

  Jag tycker du slår huvudet på spiken själv i din korta text om Monopol ovan, för det har hänt mycket i världen sedan 1935 och rimligen är det väl inte ett årtal vi längtar tillbaka till? För precis som om världen gått framåt sedan dess så har också brädspelsvärlden lyckligtvis gjort det. Vi behöver inte längre plågas med Monopol, som i grund och botten är samma skräpspel som vi alla spelat, oavsett vilket tema de smetat på.

  I år köpte jag exempelvis tre spel i julklapp till mina barn: Mato Mato, Dream Home och Dino Race. Alla är barnspel men trots det otroligt mycket roligare för såväl vuxna som barn än vad Monopol någonsin kan vara.

  Du har i de här få kommentarerna fått tips på en mängd moderna brädspel som alla slår Monopol med hästlängder, och det bästa är att de inte ens är svåra att få tag på. Orkar man inte gå längre än Toys r Us eller Åhlens finns där förvisso mycket skräp i spelväg, men du kan också hitta moderna klassiker som Codenames, Ticket to Ride, Carcassonne och Pandemic om du har tur. Vågar du ta dig till en riktigt spelbutik – fysisk eller på nätet – kan jag garantera dig att en helt ny värld kommer att öppna sig. För alltifrån barn och familjer till nyfikna vuxna och brädspelsfanatiker.

  Svara
 • William#14

  26 december, 2016

  Som många ovan redan har skrivit så är det helt sjukt hur Monopol kan vara ett speltips år 2016. Att tipsa om saker är väl att tipsa om nya, spännande grejer som folk inte redan känner till? Annars blir det ju bara för sakens skull. Brädspel är en helt fantastisk hobby som förtjänar att bli bättre representerad i media. I julas spelade jag Coup, Codenames och Ticket to Ride med mina föräldrar, tre bra spel som alla (oavsett ålder/intresse kan uppskatta).

  Svara
 • Brädspelare#15

  26 december, 2016

  Av alla de bra spel för HELA familjen som kommit senaste decenniet eller två, väljs ändå gamla reliker som Monopol och Risk ut. Man blir ärligt talat bedrövad. Att stå i TV och låta påskina att man ska vara “expert” blir löjeväckande. Om du

  Börja med lite självransakan och bränn samtliga exemplar av Monopol och Risk som visades i rutan. Inhandla istället spel som är lite modernare och upptäck en ny värld. Det har redan nämnts flera bra spel som passar utmärkt till hela familjen. Klarar man spela Monopol eller Risk, då går Pandemic, Carcassonne, Ticket to Ride, Settlers of Cataan, King of Tokyo, Takenoko och många andra spel som inte är över 50 år gamla. Dessa spel älskas och spelas av yngre som äldre. Även av de som ni har som “målgrupp”.

  Varför inte göra ett studiebesök på World of Boardgames uppe i Umeå? Där kan du lära dig av en riktig spelexpert i form av Tomas “ConraDargo” Engström. En riktig expert som SVT anlitade när de pratade spel i “Go’Kväll” (vilket har ungefär samma målgrupp som er). Du kanske lär dig något?

  Kika själv: http://www.svtplay.se/klipp/11504694/har-ar-julens-hetaste-sallskapsspel

  Svara
 • Mattias Lönnqvist#16

  26 december, 2016

  Det enda “spel” som dyker upp när jag läser artikeln är Monopol, som händelsevis är ett av de sämsta spel som konstruerats.

  Det är lite grann som om en “expert” på böcker skulle rekommendera “Grottbjörnens folk” i ett inslag om nya spännande böcker.

  Men, det är positivt att (återigen) få bekräftat att det är slöseri med tid att titta på TV4:s Nyhetsmorgon

  Svara
 • Tom Anders#17

  26 december, 2016

  Grattis…
  … till ett inslag om brädspel som är sämre än dagspressens recensioner innan jul.
  Och det säger jag inte med hat, eller för att du är kvinna eller annan grupp. Det säger jag för att det var så…
  Oinsatt, platitydiskt (?) och ogenomtänkt. Det finns så mycket nytt och gammalt för hela familjen som hade passat bättre… och du missade det helt.
  Ska man tolka dina andra recensioner som att de är lika oinspirerade?

  Svara
 • Patricia#18

  26 december, 2016

  “Gemene man och barnfamiljer” gillar ju inte ens heller monopol eller risk… tips ska väl inte handla om “det här har du nog sett förut” utan “det här kommer du nog kunna uppskatta” eller har jag missat något?

  Svara
 • Kanintomten#19

  27 december, 2016

  Detta är ett spel som borde varit med, du som “prylexpert” borde bli exalterad av pingvinerna. Jag har spelat det med en 3-åring och en 60-åring, båda tyckte det var väldigt roligt, även jag som spelar mycket spel uppskattade detta. https://www.youtube.com/watch?v=ABHpEUP5u6s. (videon är på engelska men det finns givetvis regler på svenska). Jag gissar att du kommer visa upp spel även nästa år i nyhetsmorgon, isåfall vill jag skicka med dig en utmaning. Ta dig till närmaste brädspelsbutik, spela ett nytt familjespel varje/varannan månad som butiken tipsar om och visa upp och berätta vad du tyckte om dem nästa år. Då tror jag att du kommer upptäcka en ny värld och att du kommer göra ett inslag som BÅDE era vanliga tittare och personer inom brädspelshobbyn uppskattar. Jag vet inte riktigt var i landet du befinner dig, men jag gissar att ni sänder ifrån Stockholm. I såfall kan jag tipsa om butikerna Dragon´s lair (det finns även en spelförening knuten dit), Sci-fi bokhandeln, Allt på ett kort och Alphaspel. Om du befinner dig i en annan del av landet, ta gärna kontakt så kan jag säkert hitta en butik i närheten. Mvh Markus

  Svara
  • Anders Nordström#20

   27 december, 2016

   IceCool finns dessutom släppt i nordisk utgåva av Lautapelit. Även mina barn (5 och 9) älskar det. Jag tror knappast att de hade orkat igenom en runda monopol däremot…

   Svara
 • Anders Nordström#21

  27 december, 2016

  Åsa, jag såg din uppdatering om förutsättningarna kring inslaget, och de vittnar väl ganska tydligt om problemet, tycker du inte det? Skulle man behandla filmrecensioner lika nonchalant? Eller en operauppsättning? Det börjar givetvis med hela inställningen från kanalens sida att man kan putta in lite spel med vänsterhanden och en gäspning utan närmare koll än så. Det är ju också den inställningen som gör att monopol fortfarande säljer trots att det är ett omodernt och dåligt spel. Folk går i gamla hjulspår och där ni som kanal skulle kunna göra en upplysningsgärning så kör ni bara på ni också.

  Jag förstår om du känner dig påhoppad i kommentarerna här, men delvis har du dig själv att skylla. Det är lite nonchalant att avfärda kommentarerna med att er målgrupp inte är intresserad av den typen av spel, trots att den stora majoriteten av spel som folk tipsade dig om vänder sig just till familjer och med enklare regler och förhållandevis kort speltid. När du bara viftar bort de inläggen utan att ha koll på spelen så är det klart att folk blir trötta. Hade du däremot från början sagt “Hoppsan, nästa gång kanske vi ska ta extern hjälp för att få till ett så bra inslag som möjligt, uppenbarligen är vi inte riktigt uppdaterade här.” så hade ju reaktionerna blivit annorlunda. En gång i tiden var brädspelare som grupp en mer sluten samling som spelade långa spel med svåra regler, men det där har luckrats upp enormt de senaste 20 åren och sällskapsspelsmarknaden har också en ny renässans med enormt många titlar som släpps av alla möjliga slag varje år.

  Nu är väl den stora frågan hur ni tänker göra nästa gång. Lärde ni er något av det här så är ju allt frid och fröjd, men blir det ett liknande inslag nästa gång också så lär reaktionen bli densamma då med. Jag måste nog säga att det är välförtjänt i så fall. Med det tänker jag nu lämna dig ifred och hoppas verkligen att du inte tar för illa vid dig personligen. Jag är mer irriterad på kanalens inställning, för den är inte unik.

  Jag lovar också att bistå med råd och tips om det skulle bli aktuellt med fler spelreportage. Titta gärna in på spelkult.se om du vill se lite recensioner av modernare spel, både jag och min hustru skriver där. Min epost lär du ha eftersom jag angav den för att kunna kommentera.

  Svara
  • Johanna Gull#22

   28 december, 2016

   Tack för ett nyanserat svar! Jag förstår kritiken mot inslaget, men kritiken mot Åsa som person i detta kommentarsfält gör mig ledsen.

   Svara
   • Åsa Wallenrud#23

    29 december, 2016

    Tack Johanna! Jag tar inte åt mig så mycket men är tacksam för de vänligare kommentarerna som mer påvisar vilka spel som finns och som öppnar upp för att bjuda in mig att testa spel jag inte ens visste fanns. Sedan är ju statistiken på sidan helt galen efter det här så jag kan bara tacka.
    Nu ser jag fram emot att testa spel jag inte visste fanns!
    Kärlek och ett gott nytt år!

    Svara
    • Kanintomten#24

     29 december, 2016

     Och jag ser fram emot att få se dig i rutan nästa år när du visar upp/berättar om andra spel 🙂
     Hoppas du får många roliga stunder med spelen. Gott nytt år

     Svara
 • Vidlund#25

  27 december, 2016

  Från mitt håll var inte kritiken riktad till dig personligen utan TV4 som får anses vara ansvariga för det här inslaget. Det finns väl projektledare, researchers, redaktion och allt möjligt på det stora kontoret i Stockholm som hade kunnat skapa förutsättningar för ett bra inslag. Du fick även tips på modernare och inte alls avancerade spel. På ett långtråkigt utdraget Monopol-parti så hinner man säkert med 2-3 st omgångar Splendor eller 7 Wonders där alla har kul flera gånger om och fler får vinna.

  Anledningen till att min (och flera andras) kommentarer hamnade här var att det var första stället vi hittade där man kunde kommentera inslaget i sig och du skall ej ta det personligt! De flesta kommentarerna är konstruktiv kritik med massor av tips – ta med dig detta och skapa ett bättre inslag tillsammans med TV4 i framtiden. 🙂

  God fortsättning!

  Svara
  • Åsa Wallenrud#26

   27 december, 2016

   Tack Vidlund. Jag respekterar och förstår vissa personers kommentarer och åsikter, men anser inte att jag skulle bli påhoppad. Jag har lagt till ytterligare text i bloggen som kanske gör er lite gladare!
   Åsa

   Svara
 • Ingemar#27

  27 december, 2016

  Jag måste säga, tag inte kritiken personligt! En journalist är en journalist och kan inte och *skall* inte vara expert på allting. Att en enskild journalist får ett uppdrag och inte når rätt specialist för råd inom en snäv tidsbudget, och sedan får improvisera, det är inte lyckat men det kan bli så ibland, det är mänskligt. (Rätt expert hade varit t.ex. spelrecensenten Tomas “ConraDargo” Engström, speldesignveteranen Dan Glimne, eller någon SVEROK-representant.)

  Varför blev många irriterade? Jo, vi ser om och om igen speltester mm av tvivelaktig kvalitet, vilket känns tungt när man så ofta försöker upplysa folk om den dolda underhållningsskatt som göms i spelbutikernas hyllor. Just detta inslag blev ovanligt flitigt diskuterat, knappast med hårdare ordalag än tidningarnas speltester, men det syntes uppenbarligen betydligt mer. Det är egentligen en medalj; att media är så öppna och nåbara att det går att framföra en avvikande åsikt, i alla fall i bloggform.

  Så får du samma uppdrag igen, tag det för att del, men bjud in Tomas och intervjua honom. Det blir garanterat jättebra.

  Jag måste citera ett inlägg i FB-tråden: “På det stora hela så är jag glad att spel uppmärksammas som något roligt.” Och det håller jag med om.

  Svara
 • Peter Rogneholt#28

  28 december, 2016

  Kul att du gjorde ett försök att presentera brädspel för den bredare publiken!
  Tråkigt att det inte blev vad det kunde ha blivit av det. Jag har kontaktat TV4 för att be dem att ge dig (eller vem det vara månde) bättre förutsättningar för att kunna presentera en fantastisk sysselsättning eller rent av hobby, om man så önskar.
  Några trevliga spel för familjen att spela som innehåller moderna såväl kunskapsspel, partyspel som strategispel skulle ha kunnat vara:
  Codenames
  Splendor
  King of Tokyo
  Timeline
  Stone Age
  Ticket to Ride
  Castles of Mad King Ludvig
  Agricola

  De flesta av dessa titlar finns dessutom på svenska.

  Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *