Kyl ölen med kol

Kyl ölen med kol

0

Japp, kol duger inte bara att grilla med, man kan tydligen kyla saker också (och ladda saker). Kolla in häftiga The Charcooler.

Svenska grabbarna Magnus Ödling och Patrik von Ahn har skapat den smarta kylaren vann första pris bland bidrag från 25 länder i tävlingen Cold Tech Challenge som genomförts av Norrlands Guld tillsammans med FundedByMe och Svenska Uppfinnareföreningen.

– Den här kylaren kan du ta med dig i alla lägen – parken, stranden, stugan och festivalen. Tekniken är enkel, the Charcooler är i grunden en lyxversion av det som händer när du kyler öl med en blöt strumpa, fast med en massa roliga tillägg och finesser, säger uppfinnaren Magnus Ödling.

Så funkar the Charcooler

Tekniken kallas för evaporativ kylning. Lådan har kolfyllda väggar som hålls fuktiga av vanligt vatten. När luft strömmar genom den fuktiga kolen avdunstar vattnet och gör att luften kyls. Grundidéen är gammal men på Charcool har man bland annat adderat wifi och solceller för att skapa en kylare som funkar i alla lägen.

• Rymmer 12 öl
• Inbyggd kapsylöppnare
• Miljövänlig
• Temperaturövervakning med Charcooler-app
• Strömfri, kol, sol och vatten som huvudsaklig strömkälla
• Laddningsstation med solceller för telefon, högtalare med mera
• Handtag för enkel förflyttning

– Vi tycker det här är ett spännande koncept och det är inspirerande att se ett stort ölvarumärke som Norr- lands Guld i det här sammanhanget. En av de mest framgångsrika crowdfunding-kampanjerna genom tiderna är faktiskt en kylbox, 62 000 personer bidrog då med sammanlagt 110 miljoner kronor. Den gick på batterier, den här boxen är självklart ännu bättre för den drivs av sol, vind och vatten. Men viktigast av allt är att visa att där ute finns det mycket bra innovation som bara väntar på att finansieras och framställas. Det kan vi hjälpa till med, säger Daniel Daboczy, VD och grundare av FundedByMe.

The Charcooler beräknas vara leveransklar under våren 2016 och kommer då att kosta från 1623 SEK.

1 Charcooler Transportmode 4 Charcooler Sprängskiss 2 Charcooler Utfälld 3 Charcooler Kontrollpanel Charcooler Nature 1 b-1

Your email address will not be published. Required fields are marked *