Så kör man på en trefilig motorväg

Så kör man på en trefilig motorväg

1

Okej, ska vi ta detta en gång för alla. Läs denna manual för HUR man kör på en trefilig motorväg. 

Vi har alltså tre filer. Den längst till höger ska användas av fordon som håller en lägre hastighet, det innefattar lastbilar, bilar med släp och bilar som av olika orsaker inte vill eller kan köra i rätt hastighet. Ja, om du är ett nervvrak eller bilen håller på att rasa eller om du har färre än tre hjärnceller tex. så kan du också köra här.

MEN.. Om den filen är tom eller har gott om plats så ska ALLA köra i den filen. Man ska alltså hålla till höger i största möjliga mån.

Mittenfilen använder man om man behöver köra om dem som ligger i högerfilen. Om man hamnar bakom en lastbil och vill fortsätta hålla sitt tempo så tar man ut till vänster i mittenfilen, observera att man då använder blinkers och ser efter att man får plats först. Här kan man ligga medan man passerar bilar i högerfilen. Om högerfilen blir tom så blinkar man höger och glider in i höger körfält igen. Det finns inget skämmigt med att ligga i höger körfält..

Om det är jättemycket bilar i höger körfält och du har blinkat dig ut i mitten och även där stöter på patrull, ja då kan du kolla in vänster körfält, blinka och sedan glida över i vänster för att köra så du passerar det du uppfattar som hinder i mittenfilen. När du passerat detta/dessa hinder ska du blinka och glida in i mitten igen och helst in i högra filen om den har plats för dig.

I vänster fil ligger man ENDAST om man måste passera alla andra i blixtens hastighet. Främst är det ägare av tyska bilmärken såsom BMW, Mercedes och Audi som gör det.

Ta med er detta

Använd blinkers, ögonen och lite sunt jävla förnuft!

 

Comments
 • TkJ#1

  23 oktober, 2014

  Tack!! Jag får alltid panik när jag ska köra till Stockholm och når trefilsvägarna. Det är sällan jag känner mig som en så uppenbart malplacerad lantis som då. Jag riktigt känner ilskan från alla andra bilister, hur jag bara är i vägen, trots att jag försöker hålla farten.

  Här hemma finns det typ en väg genom samhället. Det är sällan det är fler än två bilar samtidigt på den.

  Svara
  • Åsa Wallenrud#2

   23 oktober, 2014

   Hahaha.. Ja det är lite olika det där. Och om man kör som man gör här i Stockholm på Autobahn som blir det fan dödshot!

   Svara

Kommentera gärna!