Så väljer du hörlurar

Så väljer du hörlurar

Editors choice
0

Det är en djungel, jag vet. Ditt barn eller mamma kanske önskar sig ett par hörlurar och du ba – va? Det finns så många att välja mellan. Stora, små, inne i öronen, blåtand, sladd??? WTF liksom! Här kommer en liten guide du kan luta dig tillbaka på.

Vilka typer av hörlurar finns det?

 1. In-ear.

  Detta är små lurar som stoppas in i hörselgångarna. Finns både som enklare modeller och mer avancerade som anpassar sig efter örat. Det finns också formgjutna så de sitter precis perfekt. Många har svårt med denna typen då allas hörselgångar är olika. Både jag och min sambo har problem med detta och jag tenderar att välja bort dessa smidiga modeller mot större. Jag gjorde formgjutna en gång och det var det bästa jag haft, dock använde jag dem så mycket att de tillslut gav upp.
  En rekommendation är också att inte köpa dem från Happy Plugs. De må ha lyckats med design men ljudet är oerhört dåligt och inte ens värt den lilla summan de kostar. Lägg pengarna på något bättre, allt är typ bättre.

  Detta bildspel kräver JavaScript.

 2. On-ear.

  Hörlurar som sätts över öronen. Kanske de mest klassiska lurarna som får oss att tänka på Sony walkman och de läckra lurarna på var mans (och kvinnas) huvud. De här hörlurarna kan vara både väldigt enkla och billiga men gå upp i prisklass och kvalitet. De flesta har dock gemensamt att de “läcker” ganska mycket ljud så din granne på bussen hör vad du lyssnar på. Ogillas av många medresenärer och är kanske inte det bästa om man lyssnar på sin “skämslåt” 🙂 Hahaha!! Nej, alla får ju lyssna på vad dem vill. Här kan man dock börja jobba med design och välja lurar som passar kvalitetsmässigt, storlek på plånbok och design som färger och egenskaper. Hörlurar har ju blivit lite av en accessoar som man gärna matchar med resten av sin stil.

  Detta bildspel kräver JavaScript.

 3. Over-ear.

  De största du kan hitta. De omsluter ditt öra och gör att du fångas in i ljudet. Här är fokus på ljudet och passformen väldigt viktigt. Om du köper ett par hörlurar som sitter illa kommer du få ont, tänk på örhängen och liknande som kan tryckas mot skallen, tro mig, har upplevt smärtan. Over-ear är min favorit då man omges helt av ljudet och många av dem har så kallad “noise cancelling” vilket gör att de spelar in ljudet runt omkring dig och stänger av det, så du kan vara i din egna lilla zon. Perfekt på flygplanet där det är folk och surrande mest hela tiden, bär dem bara inte när du behöver vara lite mer uppmärksam. På de flesta lurar i dag kan du välja att slå på och av funktionen och vissa kan du även välja vilken nivå på noise cancelling du vill ha. På den här nivån bör du ta fram den stora plånboken och välja material som passar dig. Vissa lädertyper gör att du svettas som fan, vissa kanske skaver, vissa är för stora eller för små. Testa dig fram.

  Detta bildspel kräver JavaScript.

Med eller utan sladd?

I dag är tekniken så pass bra att det nästan inte är någon tvekan vad gäller hörlurar till mobilen. För enkelhetens skull är det lättare utan sladd och uppkopplingen är så pass bra att det är värt pengarna. Ja, man måste ladda dem men batterierna är i dag så bra så de räcker nästan hela veckan. Oftast ingår en sladd du kan använda om batteriet dör.

Om du däremot investerar i hörlurar för att lyssna på musik hemma så är sladd att rekommendera då kvaliteten inte tummas på alls. Men om du är så nördig så läser du inte ens det här inlägget. Då har du redan dina favoritlurar och en DAC så klart!

Hur ska man tänka med barnen?

Barnen vill gärna spela spel, kolla på youtube och annat. I bland kan det vara skönt att slippa höra det själv så då kan man med glädje sätta ett par hörlurar på ungarna. Det finns i dag massor med hörlurar riktade till barn och det som gör dem så ypperliga är att de är spärrade för höga volymer. Barnens hörsel kan aldrig skadas vilket måste vara en otroligt viktig sak för en förälder att tänka på (nej jag har inga barn..). Kolla in dessa härliga lurar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tänk på…

Ljud är individuellt. Vissa vill ha mer bas andra mindre. Vissa vill ha klarare ljud andra något annat. Man lyssnar på olika saker som ljudbok, podcast, hårdrock, trans, klassiskt osv osv. Man får välja lite utefter användningsområde. Mitt råd är att testa ordentligt, läsa konsumenttester och tester av tillförlitliga tidningar och bloggar, som min, innan man tillslut slår till.

Lycka till!

 

Kommentera gärna!