Svensk designstudent har funnit lösning på hur vi ska minska vår plastkonsumtion – med hjälp av potatis

Svensk designstudent har funnit lösning på hur vi ska minska vår plastkonsumtion – med hjälp av potatis

Editors choice

Svensk designstudent har funnit lösning på hur vi ska minska vår plastkonsumtion – med hjälp av potatis. Jag var en av tre domare i tävlingen och har analyserat alla bidrag och resonerat fram en vinnare som passar de kriterierna som var satta. Oerhört stolt över att få vara en del av detta och det första året som tävlingen ägde rum i Sverige.

Första vinnaren någonsin av James Dyson Award i Sverige

Flera miljoner ton plast hamnar i naturen varje år och engångsartiklar av plast bidrar till nedskräpningen. Nu kan en student från Göteborg ha hittat lösningen på problemet med ”Potato Plastic”, ett miljövänligt alternativ till plast i engångsprodukter och förpackningar.

Bakom uppfinningen står Pontus Törnqvist, 24, vinnare av svenska upplagan av den internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award. Detta är första året som tävlingen går av stapeln i Sverige.

Potatisstärkelse och vatten är nyckeln

Potato Plastic består endast av potatisstärkelse och vatten, som värms upp till den grad att vätskan förtjockas. Därefter placeras vätskan i formar och hettas upp till fast substans. Materialet är ett slags termoplast vilket betyder att det är formbart, och kan därmed formas till allt från bestick, sugrör och salt- & pepparpåsar. I och med att Potato Plastic är skapat av potatisstärkelse som är biologiskt nedbrytbart innebär det att produkten förmultnar två månader efter att det hamnat i naturen.

Pontus Törnqvist studerar Industriell Design vid Lunds Universitet, och är ursprungligen från Göteborg. Tack vare vinsten i James Dyson Award får han 22 000 kr för att utveckla Potato Plastic – och en chans att vinna den internationella finalen av tävlingen.

– En stor del av plasten som hamnar i naturen kommer från snabbmatsindustrin. Vi behöver bättre alternativ! Potato Plastic kommer från jorden och kan komposteras utan att det är skadligt för naturen. Idén kan också anpassas till andra länder och efter vad man odlar just där, säger Pontus Törnqvist.

Potato Plastic går nu vidare till nästa steg i James Dyson Award, där Pontus Törnqvist tävlar mot bidrag från 26 andra länder runtom i världen. Prissumman i den internationella tävlingen ligger på 340 000 kr.

I den svenska deltävlingen utsågs även två andrapristagare – WASP och Terra. Även dessa har gått vidare i tävlingen och har chans att vinna den internationella finalen.

WASP

Bakom idén och framtagandet av WASP ligger Umeåstudenten Pontus Edman. Forskning på underhållsarbetet av havsbaserade vindkraftverk, visar på att det finns många problem med det bemannade underhållet av dem, såsom tiden och antal tekniker det tar att serva dem, risken för dåligt väder, den farliga arbetsmiljön, teknikernas utbildning samt transporten med båt till vindkraftverken. WASP är en självstyrande bult- och mutterlösning för vindkraftverk som fortsätter att fungera under hela vindkraftverkets livscykel. All underhållsdata övervakas och dokumenteras genom live-feedback till operatörerna på land.

TERRA

TERRA förser dessa fattiga regioner med information, vägledning och trygghet, vilket ökar deras känsla av säkerhet i jordbävningssituationer. TERRA sparar värdefull tid under en nödsituation där varje sekund räknas. Bakom idén ligger Umeåstudenterna Ferdinand Aichriedler, Manuel Hess och Patrick Krassnitzer.

James Dyson Award

James Dyson Award finns i 23 länder och tävlande är design- och ingenjörsstudenter. James Dyson Award uppmärksammar uppfinningsrika designers och ingenjörer som utmanar normen och föredrar kvalitet framför kvantitet – med miljön i åtanke. De allra bästa uppfinningarna är oftast de enklaste, samtidigt som de erbjuder en smart lösning på ett verkligt problem.

Tävlingen arrangeras av the James Dyson Foundation, en stiftelse som inrättades 2002, och vars syfte är att inspirera och stötta nästa generation ingenjörer.

En vinnare och två andrapristagare blir valda av en jury i varje land, och går därefter vidare i tävlingen där slutligen James Dyson väljer ut den bästa idén.

Den svenska juryn består av Ulrika Lindstrand, Förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer, teknikjournalisten Peter Pettersson och bloggaren och prylexperten Åsa Wallenrud.

Vad vinner man?

  • Det internationella priset är 340 000 kr för studenten och 57 000 för studentens universitet.
  • Det nationella priset är 22 000 kr

Vem som vinner hela tävlingen avgörs 15 november.

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.