Villasäkerheten

Villasäkerheten

1

Bor man i villa är man ganska utsatt för inbrott. Det finns en del hjälpmedel att ta till, här kollar vi lite närmare på några av dem. 

1. Larm

Självklart för en villaägare. Ett larm är alltid bra för det kan avskräcka. Har du larm men inte grannen så är det garanterat grannen som inbrottstjuvarna väljer. Även om du har ett larm som är kopplat till larmcentral så hinner tjuvarna plocka på sig en hel del innan en vakt ens är i närheten dock. Så håll dina dyrgripar inlåsta i värdefack eller väl gömda. PS. Ta kort på värdesakerna, som tex smycken, datorer, hemmabio osv med tydliga bilder på saker som verkligen identifierar dessa.

Tips på larm (OBS jag tar inget ansvar för om de är bra eller dåliga)
Verisure
Sector Alarm
Viking Larm
Homealarm

Versure

Versure

2. Ljus

Att sätta upp lampor runtom hela huset är ett perfekt sätt att se till så tjuvarna inte vågar närma sig. De vill jobba dolt i mörker. På många ställen runt huset kan man med fördel sätta upp starka lampor med rörelsesensor.

Inne i huset har du med fördel timer på många av dina lampor. Helst ska de gå på och av lite random så det inte är samma tid varje dag.

Halogenbelysning med rörelsevakt

Halogenbelysning med rörelsevakt

3. Fönster och dörrar

Alla fönster ska utrustas med lås. Alla dörrar i huset ska vara ordentliga dörrar med brytskydd, lås och larm. Vi i Sverige har någon dille på att altandörrar och groventréer ska ha en “balkongdörr”. Helt vansinnigt, byt ut dessa till vanliga dörrar med högre säkerhet. Man kan i dag köpa sådana dörrar i glas, ett krossäkert glas.

Jag såg bla Swedoors dörrar på en mässa som har alla säkerheter man verkligen behöver.

Swedoor Caspian (klicka på bilden för att komma till hemsidan)

Swedoor Caspian (klicka på bilden för att komma till hemsidan)

4. Grannsamverkan

Något av det bästa man kan ha är grannsamverkan. Antingen går man ihop och skapar en grannsamverkan mellan flera hus i området, på gatan eller hur man nu delar upp det. Eller så har man bara supporten av sina närmsta grannar. Tala om när ni reser bort och be om hjälp med post, gräsklippning, snöskottning och att de kan parkera på er uppfart i bland. Grannar är ovärderliga som vakter!!

[bctt tweet=”Något av det bästa man kan ha är grannsamverkan.”]

grannsamverkan

Övrigt att ha koll på:

Placera ALDRIG ett nyckelskåp i hallen. Det är så urbota korkat. Göm skåpet eller nycklarna på annan plats. Ju svårare det är för dig att hämta nycklarna till bilen, garaget och förrådet ju svårare blir det för tjuvarna.

Placera aldrig värdesaker så de syns från fönstret. Har du en dyr laptop? Lägg den i bokhyllan eller annan bra plats. Tänk till.

Har du ett stort hus? Flera våningar? Lås alltid dörrarna om du inte vistas på ett plan för tillfället. Många inbrott sker medan man är hemma, tänk på det.

 

Comments
 • Gunnar Persson#1

  3 januari, 2017

  Jag läste lite på http://www.huslarmen.se och där kunde man lära sig en hel om vad man skulle tänka på när man sätter upp ett larm.
  Vi funderar på att skaffa antingen ett larm från Visonic eller Siemens, då vi inte behöver betala löpande månadskostnad då. Har du testat något av dom och kan tipsa om något?

  Svara
  • Åsa Wallenrud#2

   3 januari, 2017

   Det har jag tyvärr inte. Personligen har jag bara testat Verisure som jag är nöjd med. När vi får internet får vi se vad vi gör.

   Svara

Kommentera gärna!