Volkswagen Tiguan Allspace visas i Genéve

Volkswagen Tiguan Allspace visas i Genéve

0

Bilen med mest flexibilitet lanseras nu i ny modell. Fokus ligger på plats för personer och bagage och möjligheterna att förändra bilen med uppgiften.

Nyckelfakta om nya Tiguan Allspace: 

 1. Nya Tiguan Allspace fyller gapet mellan kompakta Tiguan och premiumklassens Touareg
 2. 109 mm längre hjulbas, och yttermått som vuxit 215 mm på längden
 3. Sju säten är standard i Sverige – fem säten tillval
 4. Med fem passagerare ombord, ökar lastvolymen med 145 liter till upp till 760 liter
 5. Vid fem säten ökar den maximala lastvolymen med 265 liter till 1 920 liter – alltså som i en familje-MPV
 6. Generöst utrustad redan i grundversionen
 7. Uttrycksfull design som känns igen från vanliga Tiguan
 8. Infotainmentsystemet Discover Pro bjuder för första gången på funktionen ”Gesture Control” i Tiguan
 9. Sex versioner – från 150 till 240 hk med 4MOTION fyrhjulsdrift som standard i Sverige
 10. Förförsäljningen startar framåt sommaren – lansering efter sommaren

Generöst stor SUV

Tiguan Allspace erbjuder mer plats än många andra SUV:ar i sin klass. En viktig orsak bakom detta är att hjulbasen förlängts från 2.681 till 2.790 mm om man jämför med vanliga Tiguan. Tiguan Allspace mäter 4.701 mm på längden (215 mm längre än vanliga Tiguan). Skillnaden mellan ökningen av längden på hjulbasen respektive karossen visar att även en annan dimension förändrats, nämligen överhänget bak. Detta har vuxit med 106 mm vilket i sin tur gjort att lastutrymmet blivit mycket större. I femsitsiga Tiguan Allspace motsvarar detta 145 liter. Det är inte bara lastutrymmet som vinner på den förlängda hjulbasen och det utökade bakpartiet, det gör också passagerarutrymmet – passagerarna i den andra sätesraden kan njuta av 54 mm extra utrymme för knäna.

Med det vanliga baksätet (som kan skjutas 180 mm i längdriktningen) placerat i sitt främsta läge, har Tiguan Allspace en lastvolym på hela 760 liter om man lastar upp till den övre kanten på ryggstöden i baksätet. Det gör att Tiguan Allspace klarar transporter som många andra SUV:ar går bet på, exempelvis transport av fyra eller fem vuxna, inklusive resväskor, till flygplatsen.

Fäller man ned den andra sätesraden med den standardmonterade fjärrutlösningsmekanismen i bagageutrymmet (eller direkt via ryggstöden) får man tillgång till en 1.921 mm lång lastyta och en lastvolym på 1.920 liter (265 liter mer).

Sjusitsig som standard. Alla föräldrar som vet hur det är att transportera ett halvt fotbollslag till matchen kommer dessutom att älska den tredje sätesraden. I Sverige är sju säten standard medan den femsitsiga versionen går att beställa som tillval. Även med säteskonfigurationen 5+2 finns det tillräckligt med plats för lagets sportväskor (230 liter lastat upp till ryggstödens övre kant). När den tredje sätesraden inte behövs, kan den fällas ned i lastgolvet. Lastvolymen växer då till 700 liter (upp till den övre kanten på ryggstöden i den andra raden). Den maximala lastkapaciteten för Tiguan Allspace med sina sju säten – med alla sätena bak nedfällda och last upp till taket – är hela 1.775 liter.

Kraftfulla motorer − sex versioner

TSI, TDI, DSG, 4MOTION. Alla motorerna till Tiguan Allspace är fyrcylindriga, direktinsprutade och turboladdade. Med fyrhjulsdriften 4MOTION, som är standard på alla versioner i Sverige, kan bilen dra tunga släp på upp till upp 2 500 kg beroende på motorversion. Volkswagen erbjuder även en snabb och smidig, elektriskt utfällbar dragkrok (tillval). Fem vridmomentstarka TSI- och TDI-motorer kommer att finnas i utbudet. De två turboladdade bensinmotorerna levererar 180 respektive 220 hk. De tre turboladdade dieselmotorerna har en effekt på 150, 190 respektive 240 hk i toppversionen GTS. Alla TDI-motorerna är utrustade med SRC-katalysator och en 12-liters AdBlue-tank för att minimera utsläppen av kväve.

4MOTION Active Control standard i Sverige. 4MOTION fyrhjulsdrift inklusive 4MOTION Active Control med körprofilsval är standard på samtliga versioner på den svenska marknaden. Systemet hanteras via ett multifunktionsvred på mittkonsolen. Via denna knapp kan föraren välja fyra lägen. Vrider man knappen moturs, kan körprofilerna ”Onroad” eller ”Snow” aktiveras. Vrider man den medurs, kan föraren välja mellan två offroad-lägen: ”Offroad” (med automatisk inställning av offroad-parametrarna) och ”Offroad Individual” (variabla inställningar). 4MOTION Active Control anpassar sekundsnabbt alla relevanta assistanssystem efter körförhållandena.

Motorer på den svenska marknaden. Effektspannet för motorerna till Tiguan Allspace ligger på mellan 150 och 240 hk. Till TDI-motorn på 150 hk erbjuds antingen en manuell växellåda eller dubbelkopplingsväxellådan DSG. Alla övriga Tiguan Allspace-modeller levereras som standard med DSG. I Sverige erbjuds följande motorversioner:

Bensin:

 • TSI 180 DSG
 • TSI 220 DSG GT

Diesel:

 • TDI 150, antingen manuell växellåda eller DSG
 • TDI 190 DSG GT
 • TDI 240 DSG GTS

Självkörande bilar

Redan i dag erbjuder Tiguan Allspace assistanssystem, några av dem halvautomatiserade, som på ett betydande sätt ökar bekvämligheten och säkerheten. En snabbtitt på assistanssystemen:

 •  Adaptiv farthållare (ACC) standard
 •  Front Assist inklusive City Emergency Brake och Pedestrian Monitoring (övervakar trafiken i närmiljön, nu även fotgängare) standard
 •  Lane Assist (filhållningshjälp) standard
 •  Trötthetsvarnare (tipsar föraren när det är dags att ta en paus) standard
 •  Proaktivt passagerarskyddssystem standard
 •  Area View (samverkande kameror som övervakar området runt bilen)
 •  Emergency Assist (system som automatiskt bromsar ner bilen till stillastående om föraren själv är oförmögen att göra detta, till exempel beroende på sjukdom)
 •  Light Assist (helljusautomatik)
 •  Park Assist (parkeringshjälp som själv kan styra)
 •  Park Pilot (parkeringshjälp)
 •  Rear View (backkamera)
 •  Side Assist (filbyteshjälp)
 •  Traffic Jam Assist (en mix av Lane Assist och ACC för automatisk körning i ryckig kötrafik med många stopp och starter)
 •  Trailer Assist (halvautomatisk assistent för att backa med släp)
 •  Dynamic Road Sign Display (vägmärkesavläsning)

Intuitivt handhavande. Det finns flera olika digitala displayer och reglage till nya Tiguan Allspace. Hit hör till exempel den digitala instrumenteringen Active Info Display och en head-up display (HUD), som projicerar viktig information i förarens synfält (standard för GT och GTS).

Samtidigt med världspremiären för Tiguan Allspace lanseras också en helt ny generation infotainmentsystem. För första gången i detta segment kommer det vassaste systemet i utbudet – Discover Pro med 9,2″-display – nu att erbjuda geststyrning. En annan innovation är den konfigurerbara hemskärmen. Dessutom saknar det nya infotainmentsystemet alla former av traditionella knappar. Istället styrs det via en glasyta (precis som på en surfplatta) vars design passar perfekt ihop med Active Info Display.

Kommentera gärna!