8 månader med Itrim

8 månader med Itrim

1

I januari valde jag att skriva in mig på Itrim. Itrim är för mig intet främmande då jag för några år sedan testade deras konkurrent Xtravaganza. Vi skippar snacket om förra vändan och går direkt in på årets resultat. 

Anledningen till att jag skrev in mig var för att jag i december ställde mig på vågen och hade nått en magisk gräns. Jag bryr mig inte så mycket om hur jag ser ut men jag bryr mig desto mer om hur jag mår. Vågen hade gått över 90 kilo som jag satt som en gräns för vad jag kunde acceptera. Min pappa gick bort ungefär en månad efter sin 50-årsdag av olika orsaker där övervikt och bristande motion var en av orsakerna. Mamma lider av diabetes och mycket annat. Detta gör mig nervös och orolig för hur mitt liv kommer att bli om jag inte sköter mig.

Så 90 kilo alltså, eller tja 92 för att vara exakt. Det är en toppnotering för mig och också avgörande för mitt beslut. Jag kontaktade Itrim i Huddinge för en konsultation. Jag valde Itrim enbart för att de hade en lokal nära mig. Jag var på ett möte i december och de fattade direkt att jag var målinriktad och älskade träning så detta skulle gå bra.

Nytt år nya vanor

Jag började i januari (Obs, detta var inget nyårslöfte). Jag gick ut hårt med det mest intensiva man kan göra, nämligen enbart leva på deras måltidsersättning. Det innebär att man får i sig fyra stycken shakes (eller bars) om dagen under en period. Successivt lägger man till måltider som är väl sammansatta av Itrim. Under tiden går man på teoretiska möten och lär sig om mat och näring och hur man ska äta enligt handflatemetoden.

Under perioden med måltidsersättning mådde jag fantastiskt. Min mage som lider av IBS jublade över att slippa processa mat och jag slapp handla och laga mat. Halleluja. Jag gick fort ner i alla fall 12 kg men skulle sedan börja äta mat. Jag blev smått deprimerad av att behöva äta igen och framförallt över att planera, göra matlådor med exakt rätt mått av allt. Väga alla alternativ på restauranger och vara petig. Jag behöver väl inte säga att det sprack ganska fort?

Sommaren förstörde allt

Sedan kom sommaren. Jag fick sparken (det är en bra grej, tar det sedan) och vi hade ett stort fint hus, grillen åkte fram och livet kändes bra. Vi grillade och drack vin och levde gott. Vi cyklade ner några gånger till Källbrinks IP för att gå alt springa i ett elljusspår men det höll typ tre gånger.

Jag såg snabbt på kläder och och vågen att mina val var direkt förödande men kände mig för lat för att göra något åt det. Jag var bara så less.

Bättre matvanor trots allt

Men nu är det som det är. Jag är stor igen, fast inte lika stor. Jag är lat igen… Men det har kommit en stor och bra sak ur det hela och det handlar om mat. Min sambo älskar mat, all mat. Han vill gärna testa nytt och han har en enorm matsmältning vilket gör att det bara åker rakt igenom. Dvs han kan proppa i sig både pizza och chips utan att öka ett gram. Jag är mer återhållsam och har haft en otroligt dålig relation till mat. Men jag kände att jag måste börja tänka långsiktigt och gick därför med på att testa en matkasse. Jag har typ inte smakat på 95% av allt ätbart som finns i världen så jag bestämde mig för att ändra mitt beteende och börja prova saker.

Naanbrödspizza med aubergineröra, kryddstekt köttfärs och fetaost

Naanbrödspizza med aubergineröra, kryddstekt köttfärs och fetaost

Naanbrödspizza med aubergineröra, kryddstekt köttfärs och fetaost

Naanbrödspizza med aubergineröra, kryddstekt köttfärs och fetaost

Sesamstekt fläskfärs med chilicrème och grönkålschips

Sesamstekt fläskfärs med chilicrème och grönkålschips

Vi har nu precis fått vår 4:e kasse och jag har hittills smakat på ALLT! Det är bara en sak jag verkligen inte gillat och det var fetaost men annars har jag testat och gillar blomkål, grönkål, alla sorters lök, ingefära, aubergine osv osv. Jag är SJUKT imponerad av mig själv och det är resten av min familj med. Jag testar ALLT som kommer med och viker mig inte en tum när det gäller att laga precis enligt receptet. Vi lagar allt tillsammans dessutom vilket gör allt roligare, tidigare hade sambon förbud mot att vara i närheten för jag ville bestämma det som var i maten. Stackarn…

Men som sagt. Jag har fyra månader kvar på mitt år hos Itrim och nej, jag kommer inte att ha gått ner i vikt men jag har ändrat mitt liv på ett positiv sätt och tar med mig kunskap om mat och näring som kommer räcka mig hela livet.

Your email address will not be published. Required fields are marked *