Appropå det här med elbilar…

Appropå det här med elbilar…

0

Förra sommaren fick jag testa ett antal elbilar på Solvalla. Det var STCC som gjort en bana och skulle tävla men vi var där och föråkte lite 🙂

Här är resultatet.

Jag och en e-car. Foto Joakim Westman

Jag och en e-car. Foto Joakim Westman

Jag har aldrig satt min fot på Solvalla, hästar i levande form har aldrig varit mig grej, men hästkrafter i motorer har. När jag så fick chansen att inviga STCC banan för 2013 var det inte svårt att ta semester från mitt dagjobb och kasta mig dit. Solen gassade ordentligt och dagen började dåligt med att jag inte kunde hitta in på arenan. När jag väl kom in kunde jag inte komma in på banan. Men men. Allt löser sig till slut.

Uppraddade för test fanns Nissan Leaf, E-car EV 500, Opel Ampera, Volvo V60 laddhybrid, Mitsubishi i-Miev, Tazzari Zero, Toyota Prius, Renault Twizy. Jag kan ha missat några nu. På plats fanns också säljare och representanter som kunde berätta en del om bilarna.

Jag var så taggad över att få köra på bana så jag var usel på att fota och ta anteckningar. Det jag gjorde dock var att köra alla bilar på deras maxnivåer, skratta och anteckna några små stödord över mina känslor. så här såg det ut:

Opel ampera (elbil) – Går ganska bra, snygg design. Det var en ganska tråkig och intetsägande bil men med dagens snyggaste exteriör.

Toyota Prius (hybrid) – Är ju en hybrid så det känns inte rättvist att ange denna som vinnare. Men den var roligast att köra på banan så jag avslutade med några extravarv bara för att få lite adrenalin i kroppen. Dock är detta en vansinnigt bra bil, stör mig bara på den delade bakrutan, eller det störande elementet i bakrutan som skymmer sikten.

E-car (elbil) – En Fiat 500 som går helt på el. Den duger endast i mindre stadsmiljöer. Den klarar inget… Att ta ett varv runt banan var som ett sömnpiller. Den är liten och smidig och faller man för Fiat 500-stilen så är det en snygg bil. Men den får inga höga poäng av mig.

E-car

E-car

E-car

E-car

Volvo V60 (hybrid) – Tog ett varv, bilen började låta konstigt på en gång, jag lämnade över den men det var tydligen inget konstigt med den. Jag hann dock inte testa den igen. Som en vanlig V60 egentligen. Gillar men den kan man nog likaväl satsa på en hybrid.

Tazzari Zero (elbil) – Vad i hela… Vad är detta? Lite och gul, kantig och ful. Hahah! Den var märklig på många sätt. För mig en leksaksbil att ha lite kul med i bland. Hyfsat stark men svår på bromsen och definitivt ingen styrservo. Man är svettig efter ett varv. Fick veta dock att i alla fall en person pendlar till sitt jobb på några bil med denna. Hahahahaha…

Tazzari Zero

Tazzari Zero

Tazzari Zero

Tazzari Zero

Tazzari Zero

Tazzari Zero

Mitsubishi i-Miev (elbil) – Ganska ful men helt okej att köra. Används mycket inom kommuner där tex hemtjänstpersonalen åker runt till sina brukare. Helt okej, men jobba lite mer på designen tack.

Nissan Leaf (elbil) – Futuristisk. Helt okej bil faktiskt. Gick mycket bra på banan, var stark och rolig att köra. Har mycket att ge.

Bilarna på Solvalla

Bilarna på Solvalla

Nissan Leaf

Nissan Leaf

Renault Twizy

Renault Twizy

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *