Den svenska sjukvården är i kris!!

Den svenska sjukvården är i kris!!

Den svenska sjukvården är i kris!!

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk, den devisen stämmer fan alltid. Att det ska vara så jävla svårt?!?

Onsdagen den 21 augusti fyllde jag 41 år. Jag firade det med att dansa lite zumba på kvällen på Sats i Heron City. I slutet på sista låten ska jag göra någon rörelse (minns inte vad) men antar att jag behövde förflytta mig åt höger. Det dumma var bara att foten och skosulan var kvar i sin position så knät gick ur led. Jag fattade inte riktigt vad som hände, tror inte det gjorde så ont, vart mest chockad. Satte ner foten igen och tänkte fortsätta dansa men benen i knät bara gled åt sidan. Jahapp…

Hoppar på ett ben ut till bilen så småningom men kommer på att jag kanske ska ringa 1177 och kolla om det är farligt, de råder mig att åka till akuten för att utesluta större skador.

Åker in till akuten på Huddinge sjukhus där de skickar mig till närakuten. På närakuten får jag tipset att kontakta en vårdcentral eller ortoped men när jag säger att jag inte kan gå, att benet/knät bara glider iväg så suckar dem och låter mig vara. Tre timmar senare stänger dem och skickar hem mig. WHAT??? Det enda jag får med mig är att komma tillbaka dagen efter för att röntga benen.

Kommer tillbaka 07:30 nästa dag och tar mig med kryckorna till röntgen. Kommer in kl. 9. Då var jag FÖRST  kön ändå. De röntgar och så tittar de på hur jag kämpar och inser att beställningen på ett belastningstest inte kan göras eftersom jag inte kan röra benet alls.

Efter det ska jag ner till närakuten igen där det tar en evighet, tre timmar, igen innan jag kommer till den suraste av läkare jag mött. Hon sa att röntgen inte visade på skador på skelettet så jag kunde gå hem. Där sitter jag med hakan i golvet och nämner att jag inte kan röra mig. Mitt ben är svullet som fan och knät tål inte det minsta belastning då benen/knäskålen rör sig. Det är helt instabilt. Då väser hon att jag ska till ortoped och hänvisas till akuten, IGEN.

På akuten får jag vänta länge innan man tar in mig och ställer tusen frågor, skriver in mig och sedan får jag vänta i ytterligare en evighet. Får komma in på ett rum där det efter 15 min dyker upp en… LÄKARE!! Alltså INTE en ortoped. Han känner på knät, går i väg och rådfrågar, rör på knät, rådfrågar. Han säger att eftersom röntgen inte visar skelettskador så är det till en sjukgymnast jag ska. Men först skickade han ett recept till en butik i sjukhuset där jag skulle hämta ut en ortos som håller i hop knät.

Jag lyckas hitta en tid hos Cityakuten Sport & Rehab (har Cityakuten som min vårdcentral samt att det är relativt nära jobbet). I dag (tisdag 27/8) var jag där för att få hjälp med det här. Hon läser journalen från akuten, remissen och kollar på mitt ben och knä och bara skakar på huvudet. Enligt henne är detta inte ok för de har inte kollat efter större skador på korsband, ledband och patella tex. Hon visste ju inte baserat på informationen vad som var trasigt. Men att inte kunna belasta benet, att det är sjukt svullet från nedre låret ner till vristen är inte på något sätt okej. Hon rådfrågade deras (Cityakutens) ortopeder som sa att det förmodligen krävs en magnetröntgen med det var för dyrt så börja med husläkaren. Sedan sa hon att benet ska vara i högläge typ hela tiden samt att jag INTE får gå på benet, det var kryckor som gällde.

Jag går ner till vårdcentralen för att berätta hela storyn och får veta att det inte finns en enda läkartid på typ 2 veckor. Jaha… Men jag kan komma in 8.00 en morgon och hoppas på en drop-in tid. Vad den läkaren ska göra är inte helt tydligt men behöver alltså ytterligare koll och remiss.

Jag hoppar tillbaka till jobbet och berättar för min chef och några kollegor som ber mig ringa och kolla med den vårdförsäkringen jag har via jobbet. Där ska man få snabb hjälp av specialister, Blocket betalar en del pengar för det. Efter 2 timmar ringer de upp och damen jag fick prata med var supertrevlig men efter min story sa hon att det är låååånga väntetider till specialister och att detta låter väldigt mycket mer som en akut grej. Att vara så svullen och inte kunna belasta benet är inte på något sätt ok. Hon rådde mig att åka till en akutmottagning och hon höll med om att Huddinge inte är bra så testa SÖS (Södersjukhuset).

Efter jobbet tar jag mig till Fruängen för att hämta bilen och beger mig till SÖS. Tomt väntrum sånär som på en person som står i kassan. När det är min tur får jag veta att det är kris med personal, att folk fått vänta på läkare i 10 timmar och att ett litet knä minsann inte är akut. Jag grät.. Sedan hoppade jag till bilen.

Nu ligger jag hemma i soffan och vetefan vart jag ska ta vägen. Och här nedan ser ni svullnaden, snyggt va?!

ben svullet

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *