GUIDE TILL DET SMARTA HEMMET – NYBÖRJARE

GUIDE TILL DET SMARTA HEMMET – NYBÖRJARE

Editors choice

GUIDE TILL DET SMARTA HEMMET – NYBÖRJARE

Att skapa sitt smarta hem kan kännas övermäktigt men här går vi igenom de första stegen och hur du ska tänka. Den här guiden passar bäst till dem som känner sig osäkra på hur man börjar och vill ha en enkel och förståelig guide.

Varför ska man egentligen ha ett smart hem, behöver man det? Många känner nog att det verkar vara ett stort projekt och att man inte riktigt vet hur man börjar, vad väljer man, vad är viktigast att tänka på. Så vi börjar från början och tittar på vad det smarta hemmet verkligen är.

Vad är det smarta hemmet?

Uttrycket “Smart Hem” betyder att några produkter i ditt hem är uppkopplade mot internet och/eller kan styras från fjärrkontroller eller via appar. Det kan räcka med att du köpt ett kit från Clas Ohlson för att kunna slå på och av lampor med en fjärrkontroll för att du ska kunna säga att du har ett smart hem. Men själva idéen med ett smart hem är att du ska kunna låsa upp ytterdörren med fingerscanning och sedan förstår huset att det är du som kommer hem och slår då på rätt belysning och ser till att det är rätt temperatur inomhus samt att kaffebryggaren slås på, till exempel. Allt däremellan är väldigt varierande och upp till var och en.

Hur börjar jag med mitt smarta hem?

Vad är det primära syftet med ditt smarta hem?

 • Roligt?
  • Smarta högtalare och färgglada lampor
 • Säkerhet?
  • Kameror och lås
 • Klimat?
  • Termostat, vattenberedare, luftvärmepump
 • Ekonomi?
  • Termostat, pluggar för el-monitorering
 • Enklare vardag?
  • Röststyrning, belysning

När du kommit på vad, eller vilka, ditt syfte är så kan du börja kolla på lämpliga produkter. Är du ovan vid teknik så bör du hålla dig till säkra varumärken som IKEA, Philips Hue, Somfy och Clas Ohlson till exempel. Varför? Jo för deras produkter är utvecklade för den genomsnittligt kompetenta konsumenten. Det är lätt att första och att bygga ut, produkterna har support och garanti och du kan känna dig säker på att dessa företag kommer fortsätta utveckla sina produkter.

Smarta lampor och högtalare

Vill du bara ha lite kul hemma och leka med ditt smarta hem så är det ju så klart ljud och ljus som är din grej. Det finns många varumärken som är starka här som Philips Hue, IKEA, Clas Ohlson vad gäller belysning och Sonos, Google, JBL, Marshall och TicHome för att nämna några när det kommer till uppkopplat ljud. En del har röststyrning och andra går att koppla i hop för att spela samma musik i flera rum. Perfekt för festen.

Belysningen skulle jag säga är det enklaste att börja med. Köp ett startkit med lampa och det som kallas en hub. Hubben är den prylen som du kopplar upp mot ditt trådlösa nätverk, sedan pratar den med respektive lampa. Mitt tips är att välja Philips Hue som jag anser är mest användbart och har bäst gränssnitt i sin app.

För säkerhets skull

En väldigt bra sak att investera i är en säker dörr med säkert lås. En säkerhetsdörr hjälper dig vid både brand och inbrott men också lyhördhet om du bor i lägenhet. Men att satsa på ett smart lås kan vara genialiskt. Beroende på lösning så kan du låsa upp med en app på jobbet eller lämna ut tillfälliga låskoder till dörren som bara varar en viss tid. Yale är stora här och det låset vi själva nyttjar här hemma. Det finna även andra typer av smarta lås som Glue.

Annat som är bra för säkerheten är kameror. Kameror som sitter runt ditt hus, i din ringklocka (RING) eller inne i huset. Kombinera gärna med rörelse-styrd belysning. Bra varumärken här är Ring, Netatmo

Klimatångest

Bor man i villa så är det lite extra kul att ha koll på klimatet inomhus och hur det står till med regnandet och temperaturer utomhus. Det finns många bra system för det men jag rekommenderar Netatmo. Det är ett system som är lätt att bygga ut och lägga till olika enheter. Här hittar man regnmätare, vindmätare, mätare för klimatet inomhus, temperatur och luftfuktighet utomhus och mycket mer. Hela tiden byggs systemet ut och innefattar nu även kameraövervakning och mätare för ens element. Här ser ni hur viktigt det är att välja ett system som är utbyggbart vilket i sin tur leder till att ni bara behöver en app för att sköta allt.

Kolla också när ni behöver byta en luftvärmepump, eller annat för ert klimat, att den nya enheten är smart. På så sätt kan ni sköta den direkt från mobilen och ha koll på temperaturer och liknande.

Ekonomi och elförbrukning

Det här är intressant om man vill ha koll på hur mycket el man förbrukar. Det finns en massa olika “pluggar” man stoppar i kontakterna och sedan sätter man i lampkontakten (eller valfri pryl) och då kan man se hur mycket el den drar, även när den är avstängd (vilolägen etc.)

Vill man hålla bättre koll på sin totala elförbrukning kan jag tipsa om appen Greenely som ger dig tydlig statistik, jämför med liknande hushåll och ger dig alla förutsättning för att kontrollera er elförbrukning.

Det finns också varianter där man sätter en enhet på sin elmätare och får bra koll. Exempel på varumärke här är Lifesmart.

Enklare vardag?

Syftet med det smarta hemmet är att automatisera våra prylar och göra det enklare för oss. Varför lägga tid på saker som kan sköta sig själva? För att få ett smart hem som förenklar för dig bör du först satsa på smart belysning. Det är enkelt, du kan fynda lampor på rea och det är ett bra sätt att lära sig på. Jag rekommenderar IKEA och Philips Hue. Fördelarna med dessa två varumärken är att de är starka på marknaden och du kommer alltid hitta fler smarta hemmet-saker framöver.

När du känner dig trygg med att tända och släcka med appar och fjärrkontroller kan du bestämma dig för vilken röststyrning du vill ha. Det finns Apples Siri, Amazons Alexa och Google Home. Amazons funkar bara på engelska dock. Google funkar med både svenska och engelska men den engelska versionen är klart överlägsen i smarthet och finesser. Att köpa en liten Google-högtalare är inte dyrt eller särskilt krångligt. Om du känner att du inte klarar det så kan du bara googla så får du massor av tips.

Sen kan du luta dig tillbaka i soffan och säga “Hej Google! Släck alla lampor” så blir det svart där hemma, lagom till filmen. Eller när du klivit upp på morgonen “Hej Google! Berätta om min dag”. Då berättar Google vad det är för väder under dagen, hur trafiken ser ut och vad som ligger i din kalender för dagen och spelar upp senaste nyheterna. Allt detta måste du så klart först ställa in, vad vill ha för info på morgonen, de här var ett exempel.

Vill du veta mer? Vill du kanske att jag kommer och föreläser på ditt jobb? Kontakta mig så fixar vi det!

 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *