LITA INTE PÅ SALTÅ KVARN

LITA INTE PÅ SALTÅ KVARN

21

Jag har varit ett stort fan till Saltå Kvarns produkter. Det känns bra att köpa, det känns rent och svenskt. Deras bullar i deras bageri i Järna är magiska. Men så snubblade jag över lite information som nu gör att jag ställer mig i ledet för bojkott. 

Saltå Kvarn stoltserar med fina produkter i fina förpackningar. Det liksom känns som att man köper svenska lycka utan besprutning men med massor av solsken. Man kan också besöka dem i Järna där man kan fika och äta deras fantastiskt goda bullar.

Från vitt till svart

Men så fick jag lite information om ägarna och nu kommer jag ALDRIG mer att köpa Saltå Kvarn. Saltå Kvarn drivs av Vidarkliniken som består av antroposofer. De tror inte på vaccination av deras barn och de nyttjar endast homeopatiska mediciner.

Den gode medelklasskonsumenten som köper mjöl från Saltå Kvarn gör det antagligen för att det känns ”naturligt”. Och det stämmer. För visst är det naturligt att stoppa barkbitar i skallen på ett dött husdjur och fylla en kotarm med kamomill, för att sedan proppa ner alltsammans i åkern. Dessa metoder är antroposofins svar på konstgödsel.

Hur mycket av den traditionella läran Saltå Kvarn använder sig av är oklart, eftersom det inte finns någon utförlig information varken på hemsidan eller på produkterna.

Men det bryr sig nog inte konsumenterna om. Precis som för bratsen på gymnasiet är det symboliska viktigast för matmärkesfanatikerna, säger Karin Pihl, Expressen.

Antroposofi – Antroposofi är en närmast religiös kring andetro, reinkarnation, tro på demoner och magiska riter byggd rörelse som grundades 1913 av en krets personer kring den österrikiske naturvetaren, filosofen och esoterikern Rudolf Steiner sedan han brutit med Teosofiska samfundet. Antroposofi är enligt Steiner den kunskap, som människan på översinnlig väg kan erhålla om den immateriella världen

salta

salta03