MEDIAMARKT FIRAR 10 ÅR I SVERIGE

MEDIAMARKT FIRAR 10 ÅR I SVERIGE

0

Minns ni när Mediamarkt kom? Det gör jag. Jag var så vansinnigt fascinerad av att man kunde ta på och testa allt. Innan var vi vana vid små Expert-butiker där det inte fanns några produkter uppackade så man fick kolla lite.

Det Mediamarkt har gjort är att öppna upp en värld vi aldrig sett. Stora butiker, allt uppe för test och jämförelse. Priserna pressades och vi fick helt nya möjligheter. Sedan har det väl gått lite upp och ner men Mediamarkt står fortfarande där med flaggan i topp.

Ett pressmeddelande gick ut i förra veckan och här är texten, kopierad.

Mobiltelefoner med MP3-ringsingnaler, portabla DVD-spelare, externa webbkameror och musikspelare med inbyggd radio. Mycket har hänt sedan 2006 då Media Markt slog upp portarna till sitt första varuhus i Sverige. I samband med 10-årsjubileet har Media Markt grävt i arkivet och listat de produkter och händelser som var hetast inom hemelektronik för tio år sedan.

2006 är året då hemelektronik blev billigare än någonsin tidigare för svenska konsumenter. 28:e september samma år slog nämligen Media Markt upp portarna till sitt första svenska varuhus i Stockholm. Bland de produkter som frontades inför öppningen av vaurhuset i Heron City fanns en rad prylar med funktioner som idag känns självklara eller daterade. Bland annat marknadsfördes en mobiltelefon från Motorola med MMS-funktion, MP3-ringssignaler och ”spel i färg”, en fax med inbyggd telefonlur samt ett antal bärbara datorer med inbyggd Bluetooth-teknik och CD-brännare.

– Jag kommer ihåg att jag blev fascinerad när Media Markt öppnade i Sverige. Helt plötsligt kunde man känna på, testa och se alla produkter. Ett koncept som andra sedantog efter. Det var nyttigt för Sverige att få in lite konkurrens på elektronikmarknaden. Det
bidrog till större utbud och lägre priser, säger Åsa Wallenrud, teknikexpert.

– Media Markts resa under de här tio åren har varit fantastisk och mycket har hänt sedan starten. Vi kom in som den tyska utmanaren och har sedan dess jobbat med att erbjuda konsumenterna de allra senaste produkterna till låga priser. Sedan vi etablerade oss i Sverige har genomsnittspriserna gått ner så att Sverige är ett av de länder där det är billigast att köpa hemelektronik i världen, säger Per Kaufmann, VD på Media Markt.

På mobilfronten var det Sony Ericssons musiktelefon W810i som toppade försäljningslistorna under 2006. Detta var året innan iPhone lanserades och än så länge existerade bara rykten om hur kombinationen av en iPod och en mobiltelefon skulle se ut.

Flera företag gjorde också satsningar som dessvärre inte gick särskilt bra. Microsoft lanserade sin ”iPod-dödare” Microsoft Zune, en musikspelare som floppade och slutade produceras 2011. Apple ville också ta kontroll över stereomarknaden och lanserade iPod HiFi som skulle ersätta stereon. Efter ett och ett halvt år togs produkten ur sortiment.

– Att titta tillbaka på teknikåret 2006 är en nostalgitripp. När jag läser om faxen börjar jag fnissa, unga vet nog inte ens vad en fax är idag. Mobilerna fick färgskärm och att välja en mp3-låt som ringsignal var ett statement. Det är nog svårt för många att tänka sig en tid utan iPhone, men den hetaste mobilen var för tio år sedan en tjock sak som kunde spela musik. 2006 blev vi också mer mobila genom bärbara datorer, mp3-spelare, bärbara DVD-spelare och mycket annat, säger Åsa Wallenrud.

– När vi nu blickar tillbaka och ser hur mycket som har hänt på tio år kan man inte sluta förundras över vart vi befinner oss idag. Nu är det VR, AR, drönare, robotar av alla dess slag samt allt som kopplar upp det smarta hemmet som alla talar om. Frågan är vad av allt detta som kommer att fortfarande finnas om tio år. Kommer vi 2026 titta tillbaka och se att VR var starten till något stort eller försvann det som en fluga? Det kommer att bli mycket intressant att fortsätta att följa med på denna resa, säger Per Kaufmann.

Populäraste produkterna 2006

Årets mobiltelefon: Sony Ericsson W810i

Årets TV: Panasonic TH-42PV60E

Årets digitalkamera: Canon EOS 350

Årets MP3-spelare: Ipod Nano

Årets bärbara dator: HP NX6325

Populäraste produktkategorierna 2006

1.TV

2.Mobiltelefoner

3.Digitalkameror

4.Mp3-spelare

5.Bärbara datorer

6.DVD-spelare

7.Bildskärmar

8.Spelkonsoler

9.GPS-mottagare

10.Hårddiskar

En nostalgisk tillbakablick – händelser i teknikvärlden 2006

Det gick många rykten om att Apple skulle släppa en så kallad ”iPod-telefon”. Samtidigt var iPod fortfarande störst på mp3-spelarmarknaden.
Under 2006 var nya färger och tunnare mobiltelefoner på agendan. Mobiler i färgerna rosa, guld och rött sålde bra. Intresset för tunnare mobiler ökade också. Tillverkarna började integrera andra funktioner i mobilen, som musikspelare eller TV.
Google lanserade webbaserade varianter på Word och Excel, numera känt som programpaketet Google docs. Google köpte också YouTube under samma år.
Twitter lanserades globalt 2006. Samma år var det hetaste man kunde göra på sociala medier att ”puffa” någon på Facebook.
2006 hade cirka 17 % av jordens befolkning tillgång till internet. Idag är siffran 46 %.
Många trodde att armbandsuret var på väg att dö ut på grund av mobilen.
Piratpartiet grundades och rättegången mot The Pirate Bay pågick för fullt.
Klockan 09.45 15/10-2007 släcktes den sista analoga tv-sändaren i Sverige och alla behövde ha en digitalbox innan dess.
Apple fick flygbolag att montera in iPodladdare i stolarna så man kan titta på film i sin iPod under en lång flygning.
Nintendo Wii lanserades i Sverige och blev en storsäljare och nyhet på grund av trådlös handkontroll.
Webbkameran var oftast inte inbyggd utan placerades ovanpå skärmen så man kunde webbchatta via exempelvis MSN.
Digitalkameran blev stor och man kunde nu se bilden direkt på en skärm i kameran.
Portabla DVD-spelare (som såg ut som en klassisk CD-spelare) där man kunde titta på film direkt på skärmen var hett.
MP3-spelare med inbyggd radio var populärt och även ”transmitters” som gjorde att man kunde spela musik från sin musikspelare på hemma- eller bilstereon
En vanlig digital kompaktkamera hade ungefär 3-5 megapixlar 2006. Idag är ungefär 20 megapixlar standard.

//Media Saturn

Your email address will not be published. Required fields are marked *