Nyskapande, analogt instrument ska motverka digital stress

Nyskapande, analogt instrument ska motverka digital stress

OMIT är ett helt nytt analogt verktyg för att hantera stress, som bygger på binaurala ljud. Tekniken är välkänd, men har i tre år vidareutvecklats i ett tvärvetenskapligt projekt där bland annat neurologer, stressforskare, konstnärer och instrumentbyggare varit delaktiga. Resultatet är en svensk innovation och ett verktyg för att förebygga stress. OMIT presenteras nu för första gången för allmänheten.
Jag hade den stora äran att bli inbjuden till Grand Hotel för att testa detta instrument och det var.. märkligt. Jag brukar vara mottaglig för den här typen av grejer och gillar tom. att meditera med klangskålar. Men just denna dag hade jag lämnat bort min hund för första gången så mina tankar var alltid på honom samt att stolen man satt i var sjukt obekväm och skrapade sönder mina strumpbyxor. Summa summarum, jag var inte i fokus.
Efter sessionen fick jag träffa en av skaparna, Allan, som tog av sina tofflor och barfota kröp upp i stolen som den innovatör han ändå var. Vi samtalade om hemmakontor och möjligheten till återhämtning.
Jag åkte sedan hem och ångrade att jag inte kunde släppa alla tankar för en stund och hänge mig åt ljudet som jag ändå hann uppleva som ganska magiskt.
– Det är svårt att beskriva upplevelsen av OMIT, det måste upplevas. Det närmaste vi kommit för att beskriva känslan är som en massage för hjärnan, säger Allan Montan, grundare av OMIT.

Binaurala ljud i ny applikation

Binaurala ljud är en audiell illusion, resultatet av en interaktion mellan två fundamentala toner, med en liten förskjutning i frekvens. Att lyssna till sådana ljud sänker hjärnans frekvens, vilket skapar ett tillstånd som närmast kan beskrivas som meditativ avslappning och reducerar stressnivåerna i kroppen. Kombinationen mellan de binaurala ljuden och andningsövningen skapar tillsammans OMIT- upplevelsen.

En analog lösning på ett digitalt problem

Allan Montan anser att vi behöver lära oss att leva i en mer uppkopplad värld och hitta en hållbar livsstil som inte sliter ut människor. Ett steg i den riktningen kan vara att identifiera platser och tillfällen för återhämtning i vardagen, exempelvis ett vilorum på arbetsplatsen, en lounge på tågstation eller flygplats, i hemmet, på ett spa eller hotell.

– Vi människor måste lära oss att leva i en värld där vi i allt högre grad är tillgängliga. När tillfällena i livet, där vi verkligen kan slappna av, försvinner i allt snabbare takt blir det viktigare än någonsin att skapa oaser för återhämtning, säger Allan Montan, grundare av OMIT.

Instrumentet används i tio minuter långa sessioner, där användaren hör de binaurala tonerna som instrumentet producerar. Samtidigt följer användaren en enkel andningsövning, vilket sammantaget ger effekten av avslappning.

Från och med den andra november kommer OMIT att finnas på Grand Hôtel i Stockholm och erbjudas till hotellets medlemmar och övernattande gäster.

Om OMIT

Ett tvärvetenskapligt team av stressforskare, neurologer, konstnärer, designers och instrumentbyggare har arbetat med att applicera binaurala ljud i syfte att reducera stress. Efter otaliga prototyper, iterationer och finjusteringar står nu OMIT redo att introduceras till allmänheten.

Varje instrument byggs för hand av en grupp handplockade hantverkare och ingenjörer. Varje del av produktionen styrs av viljan att utan kompromisser framkalla den mest avslappnande reaktion hos slutanvändaren som är fysiskt möjligt.

omitinstrument.com 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *