RÄDSLAN FÖR BILMEKANIKER OCH VERKSTÄDER

RÄDSLAN FÖR BILMEKANIKER OCH VERKSTÄDER

Jag har skrivit om det förr, rädslan för att lämna in bilen på service. Vi är inte många bilägare som faktiskt kan mycket om bilen, motorn, drivlina, bromsar och annat. Vi lämnar in bilen för att vi inser att vi kan hantera problemet själva. Men de allra flesta känner stor oro för att bli blåsta på både pengar och vad som faktiskt är fel. 

Att äga en bil innebär krav och kostnader. Har man en äldre bil får man räkna med lite service och lagning i bland och kan man hantera det på egen hand så finns det pengar att tjäna. Men det intresset är det få som har, de flesta vill bara att bilen ska fungera. Men när det ändå är så att något är trasigt, låter konstigt eller att en lampa tänts på instrument-panelen så måste vi boka en tid. Suck..

Lasingoo-logo

Hur tänker vi?

Att hitta en bilmek man kan känner tilltro till är svårt, yrkeskategorin har så dåligt rykte och det verkar svårt att städa upp det. Tjänsten Lasingoo säger så här.

– 41 procent säger att de är oroliga för att betala för mycket då de lämnar in sin bil på verkstad, och det är en av faktorerna till att över 60 procent också väljer samma verkstad som förra gången, utan att jämföra till exempel kundbetyg eller priser. Det är stor skillnad mot hur vi idag bokar hotell, hittar resor och jämför allt ifrån barnvagnar till TV-apparater, säger Malin Landberg, VD på Lasingoo i Sverige.

– Man verkar vara beredd på att betala för att serva eller reparera bilen, men man vill inte bli överraskad och känna sig lurad. Bemötande, garantier och kompetens är det som värderas högst. Ett lågt pris kommer först på en sjunde plats då konsumenter själva får ange vad som är viktigt för dem, säger Malin Landberg.

Vad gör Lasingoo?

Jag tillhör kategorin som verkligen inte vill bli lovad ett pris och sedan komma till verkstaden för att få veta att minsann kostade dubbelt så mycket för vi hittade det här och det där osv.

Faktum är att jag för drygt ett år sedan behövde hjälp med min gamla Mazda från 2007. Jag hade inte ägt bil på många år och hade därför ingen relation till en verkstad. Jag hittade då Lasingoo som är en jämförelsesida i stil med många andra tjänster.

Lasingoo är ett branschinitiativ med över 2000 anslutna verkstäder. Du anger vilken tjänst du vill ha hjälp med och får sedan in offerter från verkstäder i närområdet. Du kan där se betyg på verkstäderna, priset och annan information som gör dig trygg innan du bokar. Jag hittade en verkstad som stack ut rejält från de andra när jag fick svar.

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 14.44.23

Dieselpartikelfiltret

Jag kör en dieselbil och den har ett partikelfilter som kostar ca 20 000 kr att byta ut. Lampan började lysa som meddelade mig att nu minsann är det dags. Jag fick panik. Jag testate Lasingoo och fick tillbaka en handfull svar. Alla sa samma sak och siffran hamnade på ungefär samma hos alla, utom en. Den här verkstaden påtalade att man kan rengöra filtret och sedan fortsätta bra länge till, det skull bara kosta en bråkdel av 20 000 kr. Jag mailade lite fram och tillbaka med verkstaden och bokade sedan tid. Sagt och gjort, det visade sig att det inte ens behövde göras rent. Det var mest ett fel mellan kommunikationen från partikelfiltret till lampan så han bytte lite olja och fixade felkoden och prislappen hamnade på typ inget. Det är en ärligt bilmek det. En annan hade bara bytt filtret och tagit betalt utan att ens försöka kolla efter andra lösningar.

Min verkstad kommer jag alltid att åka till och varje gång fastnar jag där för vi sitter och pratar om Mustanger och andra härliga åk.

Så jag vill egentligen bara rekommendera tjänsten och hoppas ni lyckas hitta lika rätt som jag.

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *