Så gör du enklast en podcast – Anchor

Så gör du enklast en podcast – Anchor

Editors choice
0

Så gör du enklast en podcast – Anchor

Många drar sig för att starta en podcast då det är ganska tidskrävande och kan bli dyrt om man vill köpa mikrofoner, hosting, redigeringsverktyg eller ta in folk som fixar saker åt en. Jag har testat att skapa två olika podcaster på det lite ”svårare” och normala sättet men nu har jag hittat den BÄSTA lösningen ever – Anchor. 

Lyssnar du på podcasts? Jag gör det men är väldigt kinkig vad gäller ljud och innehåll. I bland kan jag hitta en podcast som handlar om något jag är superintresserad av men så låter det bara burkigt eller att programledarna är torra och trista så då slutar jag lyssna. Efter lite gallring så är detta min lista på poddar att följa.

Men vad är då Anchor?

Medan jag lyssnade på en podcast av GaryVee så nämnde han bara lite lätt en app som hette Anchor som gör det möjligt för typ alla att starta en podcast så jag kollade upp den direkt. Nu har jag testat att spela in sex olika avsnitt och känt på tjänsten som helhet och JA, jag rekommenderar den varmt.

Anchor är en app, men funkar också på desktop, där du spelar in, redigerar och publicerar din podcast. Du kan göra det så enkelt som att starta appen, spela in och klicka på publicera. Men du kan lägga på ljud, ljudeffekter när du byter typ kapitel, du kan klippa till ändarna på ljudfilerna och skriva text till. Har du ljudfiler på datorn eller mobilen så kan du lägga in dessa filer också vilket gör det till en väldigt flexibel tjänst.

Den är intuitiv och användarvänlig. Den ger dig möjligheten att spela in en avsnitt närsomhelst och varsomhelst. Man kan ju praktiskt taget gå på stan med headset och prata in sin podcast för ingen kommer fatta att du inte pratar telefon. Tröskeln är låg vilket gör det möjligt för fler att leka runt och testa möjligheterna och man behöver inte känna att man ”comittar” till något.

Vad får du inte av Anchor?

Okej, den publiceras inte på acast tex. De plattformar som stöds är:

 • Apple Podcasts
 • Breaker
 • Castbox
 • Google podcasts
 • Overcast
 • Pocketcasts
 • Podbean
 • Radiopublic
 • Spotify
 • Stitcher
 • TuneIn

Den riktar sig ju helt klart till en engelskspråkig publik. Men om man gör sin pod på svenska så är det ju möjligt att dela den på alla sina sociala medier och just Spotify är ju en tung spelare i detta sammanhang. Om jag har en jävligt bra pod som inte finns på min vanliga lyssnar-plattform så gör det mig inget, jag tar mig då till den appen. Anchor är ju också en lyssnar-tjänst fylld med podcasts att lyssna på.

Du få ingen avancerad statistik, du kan bara se hur många som lyssnat på ditt avsnitt men vet inget mer än det. Du kan heller inte finlira i redigeringen utan där är det ganska klumpiga insatser du kan göra. Men om man går in i denna app och ska skapa sin podcast så är det bra att ha som mindset att man bara kör, undviker att klippa sönder klippen och låter det vara mer autentiskt.

För vem passar appen?

Jag skulle säga att alla som inte är stora nog att få allt serverat i form av podcast så funkar den superbra. Du kan ju jobba med samarbeten och lägga in ljudfiler med reklam eller nämna sponsorskapet själv. Möjligheterna anser jag vara oändliga så precis vem som helst kan sätta i gång redan i dag!

+
Gratis
Enkel att lära sig
Kan spela in närsomhelst och varsomhelst
Kräver ingen teknik eller kunskap om podcasts


Lägger inte ut podden på tex Acast
Inga mer avancerade redigeringsmöjligheter
Ljudnivåerna kan skilja lite väl mycket

4.5 / 5 stars