Skapa en berättelse med elbilen Renault Zoe

Skapa en berättelse med elbilen Renault Zoe

0

Renault är ett varumärke som arbetar väldigt hårt med miljön. De gör många projekt med elbilar och försöker konstant påverka politiskt för att ägandet av en elbil ska vara fördelaktigt på många sätt. Ett sätt att göra något kul med det är detta projekt där föraren tillsammans med AI (artificiell intelligens) skapar en story beroende på var och hur man kör. Jag provade och älskade det. 

Bilen är utrustad med teknik som en Raspberry Pi, OBD2-scanner, 4G-modem och GPS. Under färd samlas intern data in via OBD2-scannern och extern data från öppna API:er Google Maps och Darksky. Dessa analyseras i ett gränssnitt som vi skapat, dit vi också kopplat Watson som analyserar tonalitet och sociala undertoner i On the Road och de nya berättelserna. All data skickas till gränssnittet som i sin tur påverkar berättelsen, som tar olika vägar beroende på hur, var och när man kör. Zoe läser berättelsen i realtid under färden genom text-till-tal-teknik. Varje unik berättelse sparas också och skrivs ut efter körningen via en uppkopplad skrivare.

Eftertänksamhet och glädje

Trots att vi satt tre personer i bilen så var v oftast tysta för att få lyssna på historien som skapades under tiden jag körde. Ibland blev det djupt och eftertänksamt och ibland blev det humor, oavsett så var det väldigt intressant att lyssna och man förstod direkt var storyn kom från när man passerar ett sjukhus, gasar på, stannar osv för storyn skapas ju live baserat på det som händer runt oss och hur jag kör.

Kvitto på din körning

Som ett litet kvitto på din körning får du en ”pergamentsrulle” med din story utskriven och jag var så sugen på att läsa den på t-banan men insåg att det mest skulle se ut som jag begrundade och analyserade mitt senaste köp på Ica.

Jag tycker det var ett fint projekt och elbilen Zoe är superhärlig att köra i stan. Dock räcker den så långt som 400 km* vilket är tillräckligt för att pendla utifrån stan och in utan att behöva laddas varje dag. Du kan välja mellan ECO-läge och normalt där ECO är fantastiskt i stillastående innerstadstrafik.

*Räckvidden är 400 km enligt NEDC (New European Driving Cycle). Det är ett standardiserat mått för att bedöma utsläppsnivåerna hos motorer och bränsleekonomi hos passagerarbilar och likvärdiga mått används för att jämföra elbilar.