Tveksamma regler för kameror i bilar

På Youtube finns det massor med klipp på galna bilister tagna med kameror som sitter i bilarna. Det har blivit oerhört populärt i försäkringsärenden att ha dessa fast satta kameror, riktade framåt.

Nu har de börjat komma här i Sverige och redan har man lyckats klargöra vissa försäkringsärenden med hjälp av bilder från dessa. Men, i regelverket står det att man inte får använda dessa. “Fast monterade kameror på allmän plats, och där personer kan identifieras, är olagliga utan tillstånd”.

Så enligt lagen är dessa förbjudna. Ett bussbolag hade nyligen ansökt om att få ha dessa kameror när de utbildar sina förare men fick avslag, numera sitter instruktören i stället och håller i en kamera. Så till er som har en eller funderar på att köpa en, det är inte säkert att det är lagligt och kan användas i utredningsarbetet.

Källa: Metro.se

Skärmavbild 2014-02-24 kl. 06.10.42

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *