Hur man gör en podcast, del 1

Hur man gör en podcast, del 1

0

Sedan en tid tillbaka har jag velat göra en podcast men inte riktigt känt till alla steg. Med hjälp av kommunikationsbyrån Text100 fick vi lite starthjälp och nu äntligen är vi igång. I del 1 kommer jag berätta hur vi gör en podcast och fokusera på starten.

Från idé till handling

Förra året, på sommaren, träffades jag och Anna Hedlund för första gången. Hon tog initiativet till att möta mig och hennes tankar låg helt i min linje. Hon presenterade idén med en podcast som jag själv funderat på ett tag. Dock hade jag tänkt på en annan person att göra den med men allt föll på plats när vi träffades och det vart ju självklart att vi skulle göra den tillsammans. Nästa steg var att träffas några gånger och bygga upp strukturen. Namn på podcasten? Hur långa ska avsnitten vara? Hur ofta ska vi spela in? Vilka stående segment ska återkomma? Det tog oss lååååång tid att komma på detta, lite för lång tid kanske, men så var det.

PR byrån Text100, som jag har en del med att göra, såg på Twitter att vi funderade på detta och bjöd in oss som gäster till deras pod. Vi blev så klart glada för det eftersom vi inte skapat, eller ens pratat i , en pod förut. Vi bokade upp en tid, som sköts på några gånger pga sjukdomar, men tillslut på senhösten kom vi till skott och gästade – Inte bara PR.

Under inspelningen lärde de oss vad man behöver för att starta en pod. Vi gick igenom program, teknik och hur man får ut den på iTunes och acast tex.

Anna Hedlund, Stil & Teknik

Anna Hedlund, Stil & Teknik

Inspelning

Vi har valt att skapa med hjälp av Garageband. Att vi gör det beror på att vi inte har råd att köpa något podcast verktyg utan nöjer oss med det vi har. Jag har sedan tidigare en mikrofon som är gjord för podcasts men som jag använt till ”voice overs” för filmer. Så vi bokade upp en tid och skulle göra detta hemma hos mig. Men det går inte alltid som man vill då vi skjutit fram inspelningen under typ två månader pga sjukdomar, resor och mycket annat. Det kändes snart som om chansen passerat och det inte kommer bli något. Men så en dag hände det, båda kunde och vi hade gott om tid.

Samma dag ville jag testa utrustningen och jag hade tänkt ut en skön plats att sitta på och arrat iordning för oss. Så testar jag mikrofonen som är inkopplad i min iPad PRO och hör hur det låter. VE OCH FASA!!! Det låter skit.. SKIT! Jag får panik och testar nu mikrofonen i ALLA rum i hela huset och även att koppla in den till min dator. Men det bli bara eko och burkigt vad jag än gör. så kommer jag på att jag har en ”mygga” som jag använder när jag gör intervjuer eller filmar mig själv med min iPhone så jag testar den och det blir fortfarande burkigt men inte alls lika illa. När Anna väl kommer fortsätter vi att testa oss fram och tillslut hamnar vi i mitt kontor med myggan inkopplad i min iMac (27″). Vi har slängt filtar på allt i rummet och sitter långt ner i fåtöljer och jag har ju en stor matta så vi har dämpat ekot enligt alla konstens medel. Vi inser att vi inte kan påverka mer just nu utan behöver komma över detta första program nu när i äntligen kunde ses.

Redigeringen

Jag har lärt mig iMovie helt och hållet på egen hand. Jag har testat mig fram och måste säga att jag nu är ganska bra på det. Men att klippa i Garageband var inte riktigt samma sak, och att klippa tal (utan bild) är cirka tusen gånger svårare. Jag satt samma kväll i kanske tre timmar och sedan några timmar dagen efter för att försöka få i hop det. Jag lyckades tappa bort en bit som jag fick spela in på egen hand efteråt men så kan det gå. Nu har jag i alla fall en färdig mp3 fil och det är dags att försöka få ut den…

Nästa del kommer handla om publicering.

Your email address will not be published. Required fields are marked *