KÖPA HOVERBOARD I JULKLAPP?

KÖPA HOVERBOARD I JULKLAPP?

2

I dag pratade jag om hoverboards och varför de sprängs. Hur ska man tänka om barnen tjatar om en? Kan man känna sig trygg? Kolla in klippet och ta mina nedanstående råd. 

Varför har de sprängts?

I alla hoverboards (och även smarta telefoner, surfplattor m.m.) sitter ett batteri som heter lithium ION. Det är ett batteri som är billigt att producera, kan ha mycket kraft och samtidigt vara väldigt små. Det är uppbyggt i två kammare med vätskor och en vägg emellan. När man laddar ett sådant batteri blir det varmt och det kan överhettas, man kan också råka skada batteriet om man utsätter produkten påfrestningar. De hoverboardsen som sprängts har varit kopior från Asien som köpt in billigare komponenter (batterier bla) som inte är testade och godkända. Lägg därtill en laddkabel som inte är testad och CE-godkänd. Om ni minns att en telefon fick dras in pga att de sprängs – det var samma fel. Batteriet var inte helt okej.

Ni behöver inte oroa er generellt över batterierna, de är bra, men om någon gör fel så får det stora konsekvenser.

Vågar jag köpa en hoverboard till mitt barn?

Ja. Om du köper en i en välkänd butik eller kedja som i sin tur har kontroller av sina leverantörer så går du säker. Köp inte billigare modeller på nätet, ha som regel att ju billigare ju farligare. När ni investerat i en så läs noga hur lång tid det tar att ladda den, ladda ALDRIG längre än så då batteriet kan överhettas och risken för att batteriet ska brinna ökar.

Vad säger lagen?

Enligt svensk lag klassas en hoverboard som cykel klass 2. Det betyder att du ska hålla dig till cykelbanor, inte ute på vägen, och du måste ha hjälm även om du åker på privat och inhägnat område.

Tips på butiker att gå till

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *