Museum för misslyckade prylar

Museum för misslyckade prylar

0

Åh herregud! Jag dööör. Måste planera en resa hit i sommar för jag älskar misslyckanden. 

Ett misslyckande är inte nödvändigtvis något dåligt. Man måste göra misstag för att lyckas, så enkelt är det. Men i bland kanske misstagen blir lite extra roliga och det är ju kul, för då kan man skratta, och minnas tillbaka.

Just det har organisationspsykologen Samuel West fattat som nu byggt upp muséet ”Museum of failure”. Här kommer en intervju jag lånat av tidningen Ny Teknik. 

Hur stora är samlingarna idag? Vilka är huvudföremålen?

– Vi har över 25 objekt och samlingen växer snabbt. Jag vill ha stor variation, det får inte bara bli misslyckade mobiltelefoner och teknik.

– Vi har exempelvis nyss fått in Karolinska Institutet-kirurgen Paolo Macchiarinis konstgjorda luftstrupe. Vi räknar med att ha cirka 40-50 superintressanta objekt att ställa ut. Allt fokuserar på misslyckade innovationer och ”learning from failures”.

Vilka kommer att besöka museet?

– Alla är välkomna. Ambitionen är att även icke-nördar ska tycka att det är intressant. Den primära målgruppen är grupper från organisationer som jobbar med innovation och utveckling och så vidare.

Känner du till några motsvarande museer i andra länder?

– Konsultfirman GFK i USA har en samling av misslyckade konsumentprodukter. Men den är tyvärr bara öppen för företagsgrupper och är svindyr. 2014 hölls en utställning, ”Fail better” vid Trinity College i Dublin.

–Vi har också haft en pop-up-version av museet i London.

Den 7 juni slår det fasta museet upp dörrarna.

Your email address will not be published. Required fields are marked *