Personliga neonskyltar – JA TACK!

Personliga neonskyltar – JA TACK!

 

 

Neon, älskade neon. Det finns inga vackrare skyltar.. Eller okej, gamla emalj-skyltar är också ganska fina. 

emalj

Men jag ramlade över lite information om ett företag i Göteborg, Sygns, som tydligen jobbar med att göra just neonsyltar och då på beställning. Alltså, alla är gjorda unikt för köparen. Men man ville förenkla det lite och låta fler få chansen att skaffa sig en personifierad neonskylt och skapade en tjänst med några olika val där man kan skapa sin skylt med några enkla val.

Jag blev helt galen i detta och har lekt fram en massa olika varianter, men som det hantverk det är så kostar det. Denna variant (se bild nedan) kostar 7 700 kronor. Jag tycker förvisso att det är värt det men jag är samtidigt ledsen att jag aldrig kommer få råd!

Skärmavbild 2015-07-15 kl. 23.31.17

Skärmavbild 2015-07-15 kl. 23.31.25

Information från Wikipedia!

Neon är ett icke-metalliskt grundämne som har symbolen Ne och atomnumret 10. Neon är en ädelgas, som bland annat används i lysrör.

Symbol: Ne

Elektronkonfiguration: [He] 2s2 2p6

Atomnummer: 10

Upptäcktes: 1898

Smältpunkt: −248,6 °C

Kokpunkt: −246,1 °C

Atommassa: 20,1797 ± 0,0006 u

Stomatolskylten är Sveriges första och äldsta fungerande rörliga ljusreklam. Skylten med reklam för tandkrämen Stomatol uppsattes den 22 november 1909 av företaget Såpasjuderiet Grumme & Son på gamla Katarinahissens torn vid Slussen på Södermalm iStockholm.

Sedan 1933 är Stomatolskylten placerad på den närbelägna fastigheten Klevgränd 1B. Den konstruerades av uppfinnaren och konstnären Mauritz Larsson och består av 1361 stycken 25 W glödlampor i färgerna röd, gult och vit. När skylten satt på gamla Katarinahissen fanns även en målad Stomatoltub med tilläggstext: “Friska tänder”.

Stomatolskylten är ett känt inslag i Stockholms stadsbild ovanför Stockholms sjömanshemmets byggnad. Eftersom ljusreklam som blivit kulturarv inte kan K-märkas,[1] kan den dock plockas ned om fastighetsägaren önskar det.

KÄLLA

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *