Test: Jabra Elite 8 Active gen 2 – sporthörlurar när de är som bäst

Test: Jabra Elite 8 Active gen 2 – sporthörlurar när de är som bäst

Editors choice

Jabra Elite 8 Active generation 2 är slutet på en era och jag har fått chansen testa dem. Hint – de är en favorit.

Jabra är starka på headset för företag som callcenters och växlar.

För några år sedan klev de in på konsumentsidan och lanserade in-ear hörlurar. Och det gjorde de bra. Varenda par de släppt har hyllats och älskats av både journalister och konsumenter.

Tyvärr är eran slut

Sagan tar dock slut nu. Jabra har gått ut med att denna generation är den absolut sista. Man kan ju undra varför, men det är så pass enkelt att de inte tjänar några pengar på dem.

Vi har så klart fått tag på de sista exen och här är varför du borde köpa dem.

Små och bra passform. Klarar ett pass på gymmet perfekt. (Foto: Åsa Wallenrud)
Små och bra passform. Klarar ett pass på gymmet perfekt. (Foto: Åsa Wallenrud)

Jabra har alltid varit en av de bästa på ljudet i sina lurar. För audiofiler som mig kan jag verkligen gå i god för det. Men det spelar ingen roll om passformen inte är bra.

Att välja ett par in-ear är svårt. Våra öron är så olika, det som passar mig kanske inte passar dig. Med Jabra vet vi dock att det alltid funkar.

Jabra Elite är som gjorda för sport

Elite 8 Active är designade för sport. De håller för svett och regn och ska klara ett löppass lika bra som ett pass tyngdlyftning. Jag själv använder dem när jag kör digitala gympass. De klasser jag går har hög musik och puls och det hoppas och grejas så lurarna måste sitta bra.

Det gör de här.

De här har inga krokar eller andra saker som förankrar dem i öronen men jag upplever inte det som ett problem. Det är dock vanligt att personer som sportar önskar en lite bättre passform.

Jabra har små och smidiga fodral men precis lika hala som alla sådana här fodral. Kan man inte göra dem i gummi? (Foto: Åsa Wallenrud)
Jabra har små och smidiga fodral men precis lika hala som alla sådana här fodral. Kan man inte göra dem i gummi? (Foto: Åsa Wallenrud)

De finns i fyra färger och jag fick testa den som heter oliv, en vacker grön nyans.

Unik funktion

Det inbyggda chipet i fodralet gör det enkelt för dig att ansluta och strömma ljud från alla dina enheter direkt till öronsnäckorna. Med lägre latens än vanliga Bluetooth-anslutningar får du bättre ljud- och videosynkronisering, tack vare LC3-codec och Hi-Fi-ljudkvalitet.

Och det blir ännu bättre. 2-i-1-kabeln förvandlar det smarta laddningsfodralet till en mångsidig adapter. Anslut den till vilken enhet som helst och upplev spatialt ljud var du än är.

Flyger du? Plugga in och njut.

På löpbandet? Inga problem. Hemma framför tv:n? Lätt som en plätt.

Fodralet ger dig flexibiliteten att njuta av förstklassigt ljud i alla situationer.

Sammanfattning

Välsittande lurar med extremt bra ljud. Fina färger och bra app. Lite hög prislapp speciellt om man inte vet om det sitter bra i öronen. Batteritiden är bra, 8h med 32h i fordalet.

Dock kan du köpa en äldre modell för mindre pengar och ändå få samma kvalitet.

Betyg 4 av 5

Minus för priset, plus för ljud, komfort och app.

Pris 2 799 kronor

Fakta

– LE Audio smartfodral för att strömma spatialt ljud från gymutrustning och mer

– Förbättrat spatialt ljud som drivs av Dolby AudioImproved Adaptive Hybrid Active Noise cancellation. Upp till 2 gånger starkare än föregående generation av Elite 8 Active. 

– Ny Natural HearThrough med förbättrad detektering av vindbrus. Dubbelt så effektiv som föregående generation av Elite 8 Active. 

– Förbättrad samtalsprestanda med 6 mikrofoner, vindskyddande mesh och brusreduceringsalgoritm 

– Helt svettsäker, vattentät och träningssäker med IP68-klassade hörsnäckor (och ett IP54-klassat damm- och stänksäkert fodral) 

– Säker vingfri passform med Jabra ShakeGripTM-teknik 

– Upp till 8 timmars batteritid och upp till 32 timmar med fodral (ANC på) 

– Stabil Smartwatch-anslutning. Swift Pair, Google Fast Pair och Spotify Tap-uppspelning 

– Bluetooth Multipoint-anslutning

Läs fler tester av Jabra. 

4 / 5 stars     
About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *