Wallenrud testar: SEAT Leon ST Kombi

Wallenrud testar: SEAT Leon ST Kombi

1.jpg

Mitt hjärta klappar lite för SEAT. Det trodde jag inte innan jag började testa deras bilar för uppriktigt så har de inte varit världens sexigaste direkt. 

Dock har SEAT de senaste åren kommit med en del puddingar som lockar alla typer av människor, främst dem som faktiskt älskar att köra bil. Denna Leon ST Kombi är inget undantag. Direkt när jag lämnade VW huset i Södertälje märkte jag att komforten var enastående. Den var så mjuk och behaglig i växellåda, gas, broms och fjädring och var så tyst i motorn så man trodde man hade start/stopp. När jag hade passagerare i bilen så trodde de först att jag hade automat, baserat på den mjuka körningen, för de märkte aldrig växlingarna. Okej.. Det kan ju också bero på att jag är en stjärna på att köra bil.

Design

Vad jag dock inte är så förtjust i är designen. Skulle kalla denna den “kantiga bilen”. Allt är väldigt kantigt, vasst och strikt. Inga runda former så långt ögat kan nå. Bortser man från alla kanter så har bilen en ganska alldaglig design. Den ser lite ut som vilken “svensson-kombi” som helst, den väcker alltså inte uppmärksamhet.

Inredningen är det absolut inget fel på. Det mesta är bekant om man har koll på VW, Audi, Skoda och Seat. Enkelt, snyggt och stilrent är ledorden. Bagageutrymmet är på 587 liter men kan bli hela 1470 liter om man fäller sätet. Tyvärr var det inget panoramasoltak på pressbilen, men det hade jag gärna valt då det tillför ett skönt ljus i bilen. Det finns tillval som solgardiner i bak och inbyggda brickbord i framsätenas ryggstöd, perfekt för barnfamiljen.

Modeller och motorer

De val som finns är följande

Leon Reference
TSI 105, 169 900 kr

Leon Style
TSI 105, 179 900 kr
TSI 122, 187 900 kr
TDI 105, 199 900 kr
TDI 110 Ecomotive, 202 900 kr
TDI 150, 221 900 kr

Leon FR
TSI 140, 205 900 kr Denna hade jag!
TSI 180, 221 900 kr
TDI 184, 242 900 kr

+ Fantastisk körglädje, smarta extraval för barnfamiljen, stort lastutrymme

– Spretig och vass design, sticker inte ut

2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

 

4.5 / 5 stars     
About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *