Prylar, Fordon & Lifestyle | Åsa Wallenrud Miss Geek

Känd från TV4 | Sveriges prylexpert

Återigen imponerar bilsalongerna – INTE!!!!

Återigen imponerar bilsalongerna – INTE!!!!

0

Läs och skräms av idioterna tycker och tänker om kvinnor på bilsalongerna!

Hur hanterar man som journalist att det i mars 2015 står kvinnor iklädda minimala klänningar som slutar strax nedanför grenen och kråmar sig mot bilarna på bilsalongen i Genéve?

För det är det de gör.

De har fått namn i folkmun, nästan som djuren på zoo: Kylarprydnader är ett av de mer salongsfähiga. Ingen frågar dem om senaste cashflowrapporten eller vilken typ av automatlåda som finns i bilarna. De står där. Tittar in i hundratals mäns kameror i montrar som Alfa Romeo och Skodas. Männen zoomar oförblommerat in brösten. Och trycker av. De unga kvinnorna ler. Med ögonen avstängda.

I dag, söndag, är det den 8 mars, den internationella kvinnodagen, och hur exakt hanterar man som journalist att bilindustrins könsuppdelning tycks basal: männen chefar – kvinnor är kylarprydnader. Jag bestämmer mig för att fråga.

I ett konferensrum på bilsalongen sitter ett femtiotal journalister från hela världen, bland annat de stora nyhetsbyråerna. Längst fram sitter Sergio Marchionne, koncernchef i Fiat Chrysler och högste ansvarig för bland annat Alfa Romeo och Maserati. För två år sedan frågade jag honom hur han tänkte med kvinnorna vid bilarna. Då svarade han att han tyckte synd om mig som uppenbarligen kom från ett land där kvinnor gick i långbyxor. Och fick en skrattsalva med sig.

Femton minuter in i intervjungriper jag mikrofonen. Hjärtat dunkar. Jag tänker att jag ska ta det från den positiva sidan, och säger in i mikrofonen att det verkar vara färre kvinnor vid bilarna nu. Och frågar honom om han tagit intryck av debatten.

– Vet du vad, jag hatar att säga det här, men jag har inget att göra med vem som står i montrarna och du kanske finner det chockerande. (Skrattsalva i rummet.)

Jag frågar om han tycker att det är förenat med modern marknadskommunikation?

– Jag tycker helt enkelt att det är en tilltalande sak att göra, säger han och fortsätter.

– Jag värderar inte det. Han blir tyst och säger sedan.

– Vi har haft den här konversationen en gång förut… och du vinner! (Rungande skratt från de andra journalisterna)

Frågorna fortsätter om säljsiffor och börsnoteringar. Inga skratt. En stund senare griper en journalist på en annan svensk tidning mikrofonen. Han presenterar med att han är från Sverige och säger ”och jag frågar inte om tjejer”. Marchionne säger något snabbt som jag inte hör. Skrattsalvan dånar i rummet

Your email address will not be published. Required fields are marked *