Bilsport – mest pengar vinner?!

Bilsport – mest pengar vinner?!

Att bilsporten är en prylsport är kanske inte svårt att förstå. Men i lilla landet Sverige så blir det tufft att ge sig in motorsporten då det kostar så himla mycket pengar. Är det rättvist?

På olika sätt har jag fått en inblick i motorsporten och efter att ha lyft på locket till den bubblan vet jag vad som puttrar där under. Pengar! Att tävla i motorsport innebär kostnader, man vinner aldrig något annat än en plastpokal och blommor från Ica. Det enda sättet att finansiera sitt team är via sponsorer. Men vem vill sponsra ett team som är nytt, har okända namn och dessutom tävlar i en sport som inte riktigt är känd ännu?

Vi har å ena sidan lag som Volvo Polestar (STCC), med bland annat Prins Carl Philip som förare, å andra sidan ett familjeteam med knappa resurser (Legends).

STCC är väl en av de större sporterna i Sverige och också där pengarna landar. STCC har råd att betala för att få sina lopp på tv och råd att ha stora bussar och lastbilar med personal, reservdelar och kritvita mattor på marken. Fine, det är okej, jag är inte missunnsam. Det är dyra bilar och det kostar mycket så fort något händer och det må vara så.

Rally är också en sport som är lite si och så. Jag arbetade en kort tid med Rally SM och fick även där se hur mycket pengarna spelar roll. Att komma som en “underdog” med 0 kronor i fickan och kanske en lokal bygghandel som sponsor gör det tyvärr tufft att vinna, tufft att få fler sponsorer, tufft att få till intervjuer osv.

Så om man vill tävla i motorsport ska man först ta en examen på Handels så man kan sälja sig själv till högstbjudande och på så sätt få en rimlig chans att starta.

IMG_0778

Legends – kan detta förändra motorsporten?

Men där jag är mest just nu är den nya bilsporten Legends. Det är egentligen ingen ny bilsport, tvärtom den är väldigt gammal, men den är helt ny för Sverige. Bilarna är lite billigare att köpa in än för andra sporter och reglerna för till exempel vilka däck som får användas är styrda så att det är det billigaste som går att få tag på, det är detta ALLA måste använda. Alla köper reservdelar på samma ställa till samma priser och överallt där man kan trycker man ner kostnaderna till minsta möjliga. Tanken med detta är så klart att så många som möjligt ska kunna vara med.

IMG_0784

I helgen var det en stor motorsporthelg på Gelleråsen där STCC så klart lockade många besökare. Men det var även andra sporter som körde på banan och Legends var en av dem. Med facit i hand så lockade Legends till många leenden och nyfikna frågor och blickar. Att se dem på banan är så mycket roligare än vilket STCC lopp som helst. Bilarna snurrar, åker av och det ryker och tjuter och det är hårda fighter. Dessutom, till detta lopp var det 40 anmälda bilar. Fattar ni – 40 bilar på banan! Det är enormt.

Legends ligger också på en betydligt lägre deltagaravgift, ännu ett sätt att locka fler team, men fick ändå vara med denna helg. Med stor glädje och entusiasm deltar dessa 40 team och hoppas på att få sola sig i glansen av STCC och framförallt få upp ögonen på SVT Sport som var på plats och sände bland annat live på SVTPlay. Men tydligen valde SVT att aldrig visa något av Legends lopp. Absolut, Legends finansierade inte direkt den kostnaden men jag tror att SVT hade vunnit mycket på att visa delar av det och få folk att få upp ögonen.

Det finns ett gäng eldsjälar bakom sporten som gör detta möjligt och som ser till att kostnaderna ska hållas nere och vi är de evigt tacksamma. Tillsammans ska vi visa Sverige vilken bilsport som är det roligaste, vackraste, ballaste och coolaste.

Vill ni lära er mer? LÄNK

Kolla in mitt familjeteam? LÄNK

IMG_0795

Team Aaron Racing 18

Det är detta team som jag följer och stöttar med så mycket jag kan. Det är Tomas Berg som kör och hans sambo (min syster) är spindeln i nätet som stöttar och supportar på allra bästa sätt. De tillsammans letar delar, sponsorer och försöker få till det så de kan delta på så många lopp som möjligt. Det är svårt med en bebis på snart 8 månader och heltidsjobb men de lyckas rätt bra.

Tomas pappa kommer ner till loppen, från Boden, och hjälper till att mecka, även mammas sambo Kennet dyker upp för att supporta med meckande. Jag försöker fylla de håll som finns, hitta info, blogga, vara barnvakt, fota och filma. Mamma vår hjälper till med mat och dryck och barnpassning. Alla har sina roller och alla är lika viktiga.

IMG_0773

Det som slår mig när jag rör mig i depån på Gelleråsen är kontrasterna. Från Volvo Polestar som har några gigantiska lastbilar och enorma ytor och massor av personal till vårt team som har en minilastbil och en presenning. That´s it. Men vi har kärlek och passion!

Supporta gärna bilsporten så gott ni kan. Och supporta gärna Legends. Vill ni sponsra oss? Kontakta mig så löser vi det.

Våra sponsorer hittills:

Kind cigars
http://www.Kindcigars.se
https://m.facebook.com/KindCigars

Jorida
http://www.Jorida.se
https://m.facebook.com/profile.php?id=278959165458114

Transportservice Stockholm
http://transportbilservice.se

Gulf Oljor Sverige
www.gulfoljor.se

IMG_0793

 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *