Det här stör vi oss på i (midsommar)trafiken!!!

Det här stör vi oss på i (midsommar)trafiken!!!

Pressutskick från CTEK.

Inför en av årets största trafikhelger har CTEK, världsledande tillverkare av fordonsbatteriladdare, låtit undersöka svenskarnas körvanor och vad som irriterar oss i trafiken.

I topp finner vi trafikanter som undviker använda blinkers. 68 procent av de svarande uppger när andra inte använder blinkers som en av de mest tre irriterande företeelserna i trafiken. 45 procent uppgav trafikstockning. 42 procent uppgav när andra kör för långsamt, medan bara 28 procent ansåg när andra kör för snabbt.

– Siffrorna är både väntade och uppseendeväckande. Vi vill ju alla komma fram tryggt och helst undvika köer, så att folk blir irriterade på de som slarvar med blinkers och att drabbas av köer förvånar mig inte, säger Tony Sylsjö, CTEK.

Tony Sylsjö

– Jag tror att många av oss ibland kan irriteras av att hamna bakom exempelvis en traktor eller någon som av annat skäl kör långsamt. Men, att vi störs mer av det än de som kör för snabbt är uppseendeväckande, och ett tecken på att det ofta är hetsigt och stressat i trafiken. Kanske gäller det ännu mer i samband med storhelger som midsommar, då människor snabbt vill komma fram för att dansa runt stången.

Vad som irriterar skiljer sig också något åt mellan manliga och kvinnliga bilförare. Bland kvinnor är acceptansen för fortkörare lägre, där 30 procent anser fortkörare vara bland de tre mest irriterande företeelserna i trafiken. Samma siffra för män är 27 procent. Bland män är däremot acceptansen för de som kör för långsamt lägre, 45 procent uppger det vara bland de tre mest irriterande företeelserna. Motsvarande siffra för kvinnor är 39 procent.

Lista – det irriterar oss mest i trafiken

  • När andra inte använder blinkers: 68 procent (669)
  • Trafikstockning: 45 procent (438)
  • När andra kör för långsamt: 42 procent (414)
  • När andra kör för snabbt: 28 procent (274)
  • Isiga vägar: 25 procent (249)
  • När andra blockerar mittfilen: 24 procent (239)
  • Problem att starta bilen: 24 procent (235)
  • Cyklister: 21 procent (202)
  • Skrikande barn i baksätet: 12 procent (117)
About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *