Drawbag – en ryggsäck av papper!?!

Drawbag – en ryggsäck av papper!?!

Ryggsäcken, Drawbag, är gjord av kraftpapper och står emot väta och ska dessutom ritas på. Superkul grej.

Jajamen, det här är en ryggsäck gjort av så kallat kraftpapper vilket tack vare processen som det skapas på är extremt starkt och tåligt. Inte nog med att det är bra för miljön, det går också att rita på den för att skapa sin alldeles egna design. WOW! Men, nu sitter jag här med en ryggsäck jag så gärna vill använda men som jag vill ska vara fin och jag med en penna i hand är INTE att rekommendera.

Kan du, eller känner du någon, som kan hjälpa mig rita? Jag vill ha gröna växter som monstera och gärna någon flamingo. Jag kan inte ens få till en streckgubbe.

Här är text kopierad från deras sida. Läs mer om dem. 

Citat:

Vad är kraftpapper? 🤷‍♀️
Alla våra produkter tillverkas och består huvudsakligen av kraftpapper, vilket tack vare processen som det skapas på är extremt starkt och tåligt. Kraftprocessen (kallas så på grund av styrkan hos det resulterande papperet och kommer av det tyska ordet Kraft för ”styrka”) uppfanns av en slump av Carl F. Dahl i slutet av 1800-talet.

För att tillverka papper används allt som oftast trä och trä består huvudsakligen av lignin och cellulosa. Ligninet har dock en negativ inverkan på papprets kvalitet, vilket gör att det behöver tas bort under tillverkningsprocessen medan cellulosan bevaras. Det unika med Dahls kraftprocess är tillvägagångssättet som ligninet och cellulosan separeras på och också det som i sin tur leder till kraftpapprets speciella och specifika egenskaper.

Råvaran som används för tillverkning av kraftpapper är barrved, eftersom barrved har mycket längre och något grövre fibrer än lövved. Barrveden strimlas till flis och dessa flis ångas och kokas sedan i en blandning av natriumhydroxid och natriumsulfid som kemiskt bryter ner bindningarna i träet. När dessa bindningar har brutits kan ligninet separeras från cellulosan. Denna specifika kemiska nedbrytning sker dock långsamt så att hållfastheten hos träets bindfibrer bibehålls. Detta hjälper till att skapa ett mycket starkt och hållbart papper i slutet av processen.

Tack vare dess styrka och mångsidighet har kraftpapper genom åren fått flertalet användningsområden, t.ex. vid paketering av olika typer av matvaror och livsmedel, till ytskiktet i wellpapp liksom till papperspåsar samt som bas för sandpapper.

Nästan alla kemikalier som används i samband med tillverkningsprocessen återvinns och återanvänds i samma process och de två huvudbiprodukterna som inte kan återvinnas (terpentin och tallolja) återanvänds i andra tillverkningsprocesser. Och eftersom kraftpapper är biobaserat och biologiskt nedbrytbart kan det enkelt återvinnas.

 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *