Hur tvättar jag bilen – steg för steg

Hur tvättar jag bilen – steg för steg

I samarbete med Turtle Wax

Hur tvättar jag bilen – steg för steg

Man kan tro att tvätta bilen inte är så svårt, men det finns vissa steg som gör stor skillnad. Här kommer en guide att luta dig mot.

Automattvätt

Att köra in bilen i en automat är till viss del ok. Har du en äldre bil som kanske inte visar sig på sin bästa sida så absolut. Du kan också använda automater med din nya bil, men välj då en som INTE använder borstar. Generellt har dessa borstar genom tiderna kunnat repa lacken men även här går tekniken framåt och i dag är automaterna generellt mycket bättre. Men vill du vara helt säker på att skona bilen så rekommenderar jag handtvätt. Den automat-tvätt jag skulle rekommendera är Waxy som som bygger på ny och ekologisk teknologi och som jag ska testa längre fram.

Bemannad automattvätt

Det finns också en del tvättar där det är ett samarbete mellan människa och maskin. Jag har tyvärr inte koll runt om i landet men i Segeltorp, Stockholm finns det en vid bensinmacken Tanka.

Handtvätt – så här gör du

Här är alla produkter jag använde i dag för att tvätta bilen.

Viktigaste steget är att åka till avsedd plats, typ gör-det-själv-hallar. Varför man inte ska göra det hemma på sig egen uppfart beror på att kemikalierna rinner ner i vårt dagvatten, men på avsedda platser renas vattnet och du bidrar då inte till miljöförstöringen. Dessutom ska du inte stå i direkt sol eller jobba på en bil som är alltför varm.

 1. Se till att du har rätt grejer.
  1. Avfettning
  2. Bilschampo
  3. Fälgrengöring
  4. Wax
  5. Tvättsvampar
  6. Mikrofiber dukar Jag använde dessa: Micorfiber, Extra tjock och mirakelvarianten.
 2. Börja med att spraya avfettning runt bilen. Välj rätt sort baserat på årstid, jag använde Turtle Wax Micro Power avfettning avgjord för sommarbruk.
 3. Spola med högtrycken, börja nerifrån och gå uppåt.
 4. Fyll en hink med varmt vatten och bilschampo, jag använde en typ som blir mer effektiv ju mer du häller i hinken, Turtle Wax Max Power Car Wash Shampo. Ta fram en bra tvättsvamp, jag har använt Turtle Wax Miracle Wash Mit som är som en vante man tar på, man kan inte tappa den. 🙂
 5. Börja uppifrån, taket, och tvätta ordentligt. Snåla inte på vattnet. Glöm inte backspeglar, kanter, hörn, vinge, handtag och alla små ställen där smuts smiter in men låt bli däcken.
 6. Skölj av bilen uppifrån och ner med högtrycken, se till att allt schampo försvinner.
 7. Ta fram Turtle Wax Redline Wheel Cleaner som du sprayar på fälgarna. Vätskan antar en mörkt röd färg och jobbar på egen hand för att lösa upp fett och smuts. Låt verka och ta sedan en ny svamp eller fälgborste och vatten för att torka rent. Skölj sedan med vatten.
 8. Dags att spraya på Wax it Wet som sprayas på en våt bil. Ta små partier åt gången och jobba med en torr mikrofiber trasa. Hela bilen ska nu bli torr.

Spola av hela bilen med högtryck innan tvätt och efter tvätt. Börja uppifrån.

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *