Vad är privatleasing – och vad ska jag tänka på?

Vad är privatleasing – och vad ska jag tänka på?

Editors choice
0

Känner du dig också som ett frågetecken varje gång det diskuteras om privatleasing? Du hör bra saker men läser mest om det negativa och funderar på vad som egentligen är bäst och vad som stämmer. Här reder jag ut lite av dessa frågetecken åt dig. Har du fler frågor kan du ställa dem på min Facebooksida Miss Geek.

Vem äger bilen?

Bilfirman som du har din leasing på. Du skriver ett avtal om att få köra bilen under 36 månader och förbinder dig då till vissa avtalspunkter som antal mil per år, serviceintervaller och annat.

Vilka är fördelarna med privatleasing?

Fördelarna är att du inte behöver ta ett lån, du behöver inte ha en handpenning och du har möjligheten att få ”äga” och köra en helt ny bil i tre år. Rent ekonomiskt hade du annars behövt en handpenning på 40-70 000 kr, ett banklån med återbetalning på upp till 10 år samt förmodligen bara haft råd att köpa en bättre begagnad med några år på nacken. Du beställer en helt ny bil vilket gör att du får möjligheten att bestämma minsta lilla detalj själv som färg på bilen, inredningen, motor, växellåda, utrustningsnivåer och mycket mer beroende på bilmärke och modell.

Vilka är nackdelarna med privatleasing?

Du äger inte din bil och har därmed ingen frihet vad gäller förändringar på bilen. Du får inte köra mer än antal mil ni kommit överens om i kontraktet, dock har de flesta alternativet att korrigera avtalet i efterhand om man märker att man kör mer eller mindre. Kör du mer än dina mil och alltså överstigit dessa vid returnerandet av bilen får du betala väldigt dyra pengar men du kan också få tillbaka pengar om du inte kört alla mil du får, här är de dock inte lika generösa, som hårda vid övermil, för du får inte jättemycket tillbaka och bara upp till ett visst antal mil. Tips – ha koll genom att föra körjournal.

Vad ingår i en privatleasing?

Det är lite olika beroende på bilmärke men generellt ingår service på auktoriserad verkstad och en mindre försäkring. Försäkringen tillsammans med nybilsgarantin räcker ganska långt men kolla om du kan uppgradera försäkringen så du får ner självrisken och klarar dig undan lite billigare om du själv orsakar skador på bilen. I vissa fall ingår vinterdäck, om det inte gör det från början kan de flesta lägga på detta till en ökad månadskostnad, det är oftast billigare att hitta vinterdäck på egen hand som du sen kan sälja av när du returnerar bilen.

Vad mer betalar jag utöver leasingkostnaden?

Du står själv får fordonsskatten, eventuell trängselskatt, parkering och drivmedel. Du betalar oftast också byte av däck och förvaring av däcken.

Varför privatleasing?

Den frågan ställs ofta och svaret som brukar ges är att det är ett enkelt bilägande. Ja, du behöver inte tänka på att bilen ska gå sönder, dyra verkstadskostnader, plötsliga ränteökningar på banklånet bland annat. Du kan köra, lämna den på standardservice och bara njuta av att veta kostnaderna varje månad. Men du behöver också förstå att du signerat ett avtal på 36 månader = 3 år som också ger dig begränsningar i antal körda mil per år, eventuellt en klausul om körning utanför Sveriges gränser, att inte ha med djur i bilen och så vidare. Mappa upp ditt liv för tre år framåt och tänk efter noga om detta är rätt val för dig.

För vem är privatleasing bäst?

Jag skulle säga att jag är väldigt perfekt för privatleasing. Vi bor två vuxna personer i en villa med egen parkering på tomten. Vi har inga barn eller husdjur som kan slita på bilen på ett sätt som bilfirman inte accepterar som normalt slitage vid återlämnandet. Jag kör inte varje dag till jobbet utan bara kvällar och helger vilket gör mig trygg i att jag inte kommer köra för många mil. Det gör att jag kanske sparat i hop lite mil till sommaren då man vill ta lite roadtrips i Sverige.

För vem är privatleasing sämst?

Bor du i en storstad och parkerar mycket i trånga garage eller ute på gatan så kan risken för dörruppslag och repor vara ganska stor. Detta räknas inte som normalt slitage vid retur av bilen och kan bli kostsamt för dig. Detsamma gäller om du har barn och hund som också kan skada bilen invändigt som kan bli kostsamt att ersätta vid retur. Det är heller inte att rekommendera privatleasing om du spenderar många mil i bilen varje dag då 1500 mil/år inte kommer räcka långt.

Vad kostar privatleasing?

Det är en enorm skillnad på priset beroende på märke, modell och tillval. Ett tips är kolla sidor som jämförleasing.se för att få ett litet hum.

Som exempel: jag valde en bil som fanns på lager. Det blev en Audi Q2 sport, vit med svart inredning. 1.4 liters motorn med automat och ett steg upp i högtalarpaketet än standard. Jag kompromissade på färgen då jag inte gillar vita bilar men det var den enda bilen jag testkörde som gav mig sådan glädje på vägen. Den är lite knasig i sin design och det vägde tyngre för mig än kombin jag trodde jag ville ha. Prislappen hamnade på 4200 kr/mån med 1500 mil/år. Jag måste själv skaffa vinterdäck och jag la till 50 kr/mån i försäkring för att ta ner självrisken från 4500 kr till 1000 kr. Fordonsskatten ligger på dryga 500 kr/år så det är det samt drivmedel jag betalar utöver min månadskostnad.

Audi Q2

Vilket är dyrast – privatleasing eller banklån?

Privatleasing är dyrare men du har stenkoll på dina kostnader under tre år och slipper ha ett lån att ha koll på. Banklån kommer kosta mindre per månad men du har ingen kontroll på verkstadskostnader och reparationer.

Vad ska jag börja med om jag vill privatleasa?

Börja med att göra en lista på vilka saker som är absolut viktigast med din nya bil. För mig var det körglädje, attityd, bra stereo och en stark motor. Gör sedan en lista med saker som skulle vara bra att ha. Här valde jag kombi och dragkrok.

Mitt nästa steg var att besöka bilfirmor och prata med säljarna. Jag bor nära ett område som heter Smista i Stockholm där det finns en gata med nästan alla bilmärken vägg i vägg. Jag tog en dag och gick på de flesta och kollade modeller, provkörde de mest intressanta och satt sedan ner med säljarna för att få offerter. Sedan satte jag dessa mot varandra och sållade bort dem som inte passade mig och efter några dagar hade jag valt vilken som passade mig allra bäst.

När kan jag hämta ut bilen?

Det fina med privatleasing är ju att du kan bygga din helt nya bil precis som du vill, men då kan det ta 6 månader innan den levereras. Jag kunde inte vänta så jag kollade hos handlarna vilka modeller de hade på lager och valde mellan dem, det gjorde att jag kunde hämta bilen efter en vecka.

Till sist – Lycka till!

Your email address will not be published. Required fields are marked *