IPAD PRO SOM ENDA VERKTYG FÖR STUDIER, HUR GÅR DET?

IPAD PRO SOM ENDA VERKTYG FÖR STUDIER, HUR GÅR DET?

0

Jag har börjat studera på yrkeshögskola. Det var inte ett lätt beslut efter att ha arbetat i 19 år och tjänat pengar, okej jag var inte direkt rik men ändå. Jag kände att jag satt fast lite i min utveckling och behövde göra något för att få bättre jobb. 

Under ett års tid gav jag mig chansen att komma på vad jag skulle göra. Jag arbetade inte annat än extra i en sportbutik och sedan ägnade jag tiden åt att fundera, testa saker, söka jobb och tillslut inse att jag saknar kompetens för att få jobba med det jag önskar. Under denna tiden sökte jag, lite på skoj, två utbildningar på Nackademin. Döm om min förvåning när jag plötsligt får ett meddelande om att jag har en reservplats på en av utbildningarna. (Jag uppfyllde inte kraven på den andra). Reservplatsen var 59 om jag inte missminner mig. Jag tänkte att det vore ju en orimlighet om jag kommer in som reserv 59. Men det gjorde jag, det tog inte mer än kanske 3-4 dagar innan min plats var bekräftad och jag, efter lite resonerande med sambon, valde att acceptera.

Nu är jag inne på tredje veckan och det har gått ganska bra. Det är lite förvirring, allt är nytt och skolan är främmande.

På skolan är en dator det viktigaste verktyget och alla SKA ha en med sig. Vi jobbar mycket med internet, sociala medier, research och annat som gör det svårt att ens vara på skolan utan en dator. Jag har en gammal MacBook Air som har en hårdvaruskada i form av ett stort streck över hela skärmen. Jag undviker att använda den så långt det går men väljer alltid den till mina föreläsningar. Här i skolan ville jag i stället utmana mig själv med att ha en surfplatta. Kan man sköta allt med en surfplatta?

Appar och bristen på tangentbord, hur går det?

Jag har ju en iPad PRO på lån av Apple så jag tänkte att jag skulle testa med den. Rent hårdvarumässigt så är det en grym maskin i likhet med en bärbar dator, men faktum är ju att det fortfarande är en appbaserad surfplatta. I somras kom den svenska versionen av tangentbordet som jag väntat på väldigt länge och när det då dök upp strax innan skolstart så var det inget snack om saken.

Hur har det gått?

Över förväntan. Tangentbordet är en fröjd att använda, jag föredrar ju fysiska tangenter framför det digitala på skärmen. Det jag upplevt som ett hinder är att bygga textdokument i Pages och lägga in bilder, där har jag fått bråka lite och lära om, men tillslut fungerade även det. Kombinationen av touchskärmen och tangentbordet är oslagbart och jag kommer på mig med att aldrig sakna en mus.

Surfplattan är ju ganska stor, 12,9 tum för att vara exakt. Detta gör ju att jag inte missar innehåll på grund av begränsningar av skärmen.

Batteriet räcker också hela dagen. Jag laddar alltid under natten och tar med den fulladdad till skolan. Jag är aktiv i skolan i sex timmar, är där i sju men äter ju lunch också, och ipaden håller genom hela dagen. Jag tar faktiskt aldrig med mig laddaren ens, en sak mindre att släpa på.

Jag kommer återkomma med tips på appar, arbetssätt och annat som jag tycker är relevant. Men redan nu ger jag tummen upp för lösningen och tummen ner för priset.

PRIS: iPad PRO 12 tum med både Wi-Fi och SIM-kort 12 395 kr och tangentbordet 1 795 kr.

Your email address will not be published. Required fields are marked *