Test av Dyson Supersonic

Test av Dyson Supersonic

Editors choice
0

Hårfönen uppfanns i slutet av 1800-talet av Alexandre F. Godefoy. Sedan hände inget!! Hårfönen har byggt på samma teknik och haft ungefär samma utseende sedan dess. Varför egentligen?

Dysons grundare, uppfinnaren James Dyson, har uppfunnit en hårfön som är helt annorlunda och rent utsagt genial. Hårtorken heter Supersonic och har funnits ett bra tag på marknaden men de har inte riktigt etablerat sig här i Sverige. Jag tog därför kontakt med dem och fick träffa några representanter på Stockholm Fashion Week.

“Men för att kunna omdefiniera hårfönen på riktigt var vi tvungna att förstå vetenskapen bakom hår.” – Steve Courtney Chefsingenjör

En klassisk hårtork bygger på ett värmeelement och en fläkt som blåser ut det. I bakänden suger den in luft och också en del hår (finns nog ingen som inte har råkat fått in hår där och skrikit i panik)!! Hårtorken är dessutom tung och stor och ger upphov till många förslitningar hos frisörer. Det tyckte James Dyson var tråkigt och ville förändra verktyget rejält.

Innovationen Supersonic

Supersonic är den totala motsatsen, genom att ha en motor i handtaget fördelar man vikten till en mer lämplig plats, motorn är dessutom mindre och väger därmed mindre. Insuget för luften sitter längst ner på handtaget och tar inte in något hår. Luften skjuts sedan ut ur en tunn springa som omringar ett tomrum. Det ser otroligt futuristiskt ut. Min första tanke var att då borde den blåsa ut luft i en “ring” vilket kanske inte vore så lämpligt men så var det ju inte, för när jag drog i gång den var det ett kraftfullt tryck som en jetstråle.

Men den är inte superstark vilket är en positiv sak. De lärde mig hur saker ska funka och den handlar inte om att ha störst och starkast motor och att blåsa så hårt det går, det handlar inte heller om att vara så varm som möjligt. Både värmen och det enorma blåset skadar håret mer än vad det gör nytta. Temperaturen är avsevärt lägre än på andra hårfönar, enligt Dyson har de den optimala temperaturen och kraften.

Stylad av proffset

Jag fick chansen att bli stylad av deras egna in-house stylist, som råkade vara svenska men bor och arbetar i London, så hon tog fram rundborsten och fönen och körde på. Jag kände klart att den fungerar på ett bra sätt. Hon sa också att smärtor i axlar och armar har mer eller mindre försvunnit sedan hon började med Dysons modeller. Det finns så klart en konsumentmodell och så en för proffsen. Proffsens modell har längre sladd och munstyckena ser lite annorlunda ut.

Pris: ca 4000 kr

+
Snygg
Smart
Lättare viktmässigt
Skonsam mot håret
Blir inte varm så du kan lätt byta munstycken utan brännskador


Svindyr

Länk till Dysons hemsida för mer information!

4.5 / 5 stars     

Your email address will not be published. Required fields are marked *