VAD SKA MAN MED EN SMART KLOCKA TILL?

VAD SKA MAN MED EN SMART KLOCKA TILL?

0

Jag har en smart klocka och möts hela tiden av frågan: ”Vad ska man med en smart klocka till?”. Jo du, det ska jag berätta för dig nu. 

För det första så är en smart klocka en förlängning av din telefon. De flesta klockor kan inte göra så mycket på egen hand utan styrs av vad som sker på mobilen.

De tre största modellerna är Apple Watch som använder ios. Här finns mer information.

apple

 

Olika märken som använder sig av os:et Android Wear. (LG, Motorola mfl.)

 

android

 

Samsung som använder sitt egna OS som heter Tizen.

samsung sam

I min värld tycker jag Android Wear är det bästa OS:et i dagsläget. Det är mest utvecklat och det finns betydligt fler appar och möjligheter. Samsungs Tizen är lite som Windows telefonen, ingen förstår varför?! Apple Watch är ju Apple, det vill säga – Apple fans köper den oavsett hur bra eller dålig den är, den är dyr men snygg och det räcker gott nog åt de flesta.

Jag själv har faktiskt en Apple Watch och jag skulle väl säga att jag är nöjd med den men inte mer än så. Det som är bra med en smart klocka generellt är att man slipper ta upp mobilen så fort det händer något, jag ser direkt på klockan vad mailet handlar om, vem som sms:at eller vilken nyhet som just nu trycks ut på alla nyhetssajter. Smidigt för en tjej som ALDRIG har fickor på kläderna utan har mobilen i en väska. Jag kan också svara lite snabbt på frågor via sms, mail och andra sociala medier genom förinställda ord och meningar. Klockan har både högtalare och mikrofon vilket gör att jag använder den som hands-free i bilen och Siri kan vara rätt så hjälpfull i bland.

Vem är målgruppen?

Jag skulle säga att en smart klocka passar för den som inte kan ta fram mobilen hela tiden, du kanske spenderar mycket tid på möten, är lärare eller kör bil. Jag arbetar extra i sportbutik och min mobil är uppkopplad mot vårt wifi, sedan lägger jag den i mitt skåp i omklädningsrummet och får ändå alla notifikationer på klockan. Då kan jag lätt se om det är viktigt eller något jag kan ignorera ett tag.

Bonusgrejer!!

Det finns så klart en massa saker som bara vissa har nytta av. Jag som tex reser en del älskar Apples Wallet som gör att jag har boardingkortet och uppgifter om flight och stolsnummer direkt i klockan. Jag kan alltså bara sträcka fram klockan i gaten och scanna koden där.

Musiken kan du ju styra med klockan. Då kan du byta låt och reglera volymen på armen utan att ta fram mobilen.

Mäta pulsen och ha koll på träningen. Det är ju en grej som de flesta klockor har i dag och något som kan vara kul att slökolla på eller använda som ett verktyg i träningen eller kostförändringen.

Kort sagt så kan klockan bli det du vill att den ska bli. Du kan ha de appar som passar dig och reglera vad du ser och inte på klockan. Så välj modell och OS med omsorg och ta dig tid att lära känna den.

[bctt tweet=”Vad ska man med en smart klocka till?” username=”asawallenrud”]

TILLBEHÖR


 

Comments
  • Elin Häggberg // Teknifik#1

    5 april, 2016

    Intressant! Jag älskar på ett sätt idéen om smartklockor pga det känns så sci-fi och jag älskar ny teknologi generellt. Samtidigt har jag svårt att känna ”behovet” och vad jag skulle ha en smartklocka till. Kul att läsa om dina tankar på ämnet.

    Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *