Aftonbladet diskuterar tjejgym

Jag läste en artikel om ställen som bara är för tjejer där man bla tar upp mitt gym Rosa Skrot. Artikeln är mest informativ men sedan kommer det en genusvetare som säger:

– Tjejgym riktar sig till kvinnor av kommersiella skäl. De utgår från att män och kvinnor är olika och har olika behov, säger hon. Men i själva verket är det bara en viss typ av kvinna som avses, den som passar in i mallen för hur en kvinna bör vara.

Om man vill locka kvinnor till gymmet tycker Renita Sörensdotter tycker att det finns bättre alternativ än mansförbud.

– Till exempel kan man jobba på att försöka skapa en inkluderande miljö. Själv tycker jag att Friskis & Svettis lyckats ganska bra med att signalera att man får vara hur man vill, vilken ålder och kropp som helst, säger hon, även om det fortfarande är brist på platser där exempelvis transpersoner känner sig välkomna.

Efter det rasar kommentarerna som ni kan se HÄR!

Om ett gym öppnar och bara släpper in tjejer så tror jag inte att det kommer segregera hela landet. Kvinnorna bakom gymmet har inte en feministisk agenda och det handlar inte om att exkludera utan om att låta kvinnor ha en lite fristad en timme eller så.

Jag tillhör en av dem som var oerhört negativ när jag först såg reklamen på stan. Den var kanske inte 100 men jag fick komma och provträna och gjorde det några gånger och insåg vad det var de sysslade med.

Gymmet är inte HELT i rosa och vi sitter inte och snackar skit och målar naglarna. Det är stenhård träning med en del maskiner och mycket funktionell träning och fria vikter. Det är tuffa klasser med kampsport och styrka och ingen husmorsträning.

Det som är grejen är att vi kan få träna HELT i fred utan frustande karlar som blockerar maskiner och speglar. Utan att känna sig utstirrad och olustig. Utan att behöva torka av liter med svett från maskinerna.

Jag trodde själv aldrig att jag skulle trivas på ett tjejgym men jag älskar det och tränar väldigt mycket mer än tidigare för jag längtar till miljön. Jag har ALDRIG vågat träna styrketräning på andra gym tidigare då jag känt mig rädd för blickar om att jag är svag, gör fel, är tjock och gud vet allt. Här kan jag bara släppa allt. Jag skiter i allt för det är en sådan stämning.

Det är FRITT fram att skapa ett gym bara för män, eller vänta, alla källargym i stan är outtalat för män ändå. Gudrun kommer inte springa och hytta med näven, jag lovar.

http://rosaskrot.se/

Over and out!

 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *