Angående Lilla Gummans nedläggning!

0

Det verkar vara bekymmer att komma in på bloggen i dag så jag lägger ut texten även här. Det är Karin Adelsköld som skrivit och som är ”mamma” till bloggen.

………………………………………………………….

När jag och Johanna Ögren startade den här bloggen för 6 år sen fanns det ett enormt behov av att få fler tjejer att våga sig på ny teknik. Då hade det precis kommit ut ”tjejmobiler” som var rosa, det var bara män på omslag till teknikmagasin och all marknadsföring av nya prylar riktade sig uteslutande till killar eller till personer som redan var rejält insatta i teknik (och det förutsattes killar vara). Lilla Gumman, en enkel och rolig teknikblogg för tjejer, var nått helt nytt och revolutionerande och det blev till och med en internationell nyhet. Namnet tog vi eftersom vi själva blivit kallade Lilla Gumman i flera tekniksammanhang och kände att nu får det vara nog.

Med mottot ”mer passion mindre prestanda” har vi nu bloggat varje dag i 6 år om prylar, internet, datorer och webben. Vi har testat bilar, routrar, skor med värme och hushållsassistenter. Men också diskat tangentbord i diskmaskin (det funkade!), tagit racinglicens och rest på teknikmässor över hela världen.

2009 och 2010 blev vi nominerade till årets bästa teknikblogg på Blog Awards. 2010 fick Lilla Gumman representera IVA när de tio kungliga akademierna samlades i slottet. 2011 vann vi priset årets bästa teknikblogg på Blog Awards och gav ut boken Lilla Gummans gör-det-själv-guide med allt du behöver veta om teknik i hemmet.

Under åren har vi också varit ute och utbildat, föreläst och informerat om teknikrädsla och hur man kan komma över den. Vi har blivit inbjudna av myndigheter och företag i både Sverige och utomlands, till exempel Sydkorea, som velat höra mer om hur man kan kommunicera enkelt och roligt kring ny teknik och få fler unga (framförallt tjejer men inte bara) att intressera sig för tekniska ämnen i skolan. Vi har sen starten haft ca 50 000 unika läsare i månaden och varit allt från två till som idag fem skribenter som alla jobbat ideellt.

Från det vi startade har målet varit att inte behöva finnas. Att teknik skulle bli lika självklart, roligt och lättförståeligt för kvinnor som för män. Att självförtroendet hos alla som någon gång blivit kallad Lilla Gumman skulle stärkas. Det finns fortfarande många teknikområden där tjejer behöver bli mer synliga, det behövs betydligt fler kvinnor till IT- och teknikföretag men grunden, att teknik är viktigt för alla oavsett kön, är lagd. Och vi känner att Lilla Gumman nu gjort sitt. Sex års ideellt arbete har varit vårt bidrag, nu är det dags för andra att ta vid.

Så idag, den 14:e februari 2014, på 6-årsdagen lägger vi ner Lilla Gumman för gott. Alla vi som bloggat de senaste åren kommer fortsätta jobba vidare inom olika områden för att göra teknik enklare, roligare och mer tillgänglig för alla. Här kan du läsa om vad vi hittar på.

Tack alla för att ni läst, kommenterat och stöttat oss hela vägen och fortsätt ställa krav på att få hjälp om det är något ni inte förstår!

Stor kram
Karin

…………………………………………………………………………….

Alla vi som bloggat här på Lilla Gumman fortsätter jobba för att teknikrapporteringen ska bli mer lättillgänglig, enklare att förstå och inte minst roligare. Vi föreläser, utbildar och kan alltid tipsa dig om senaste tekniktrenden. Här hittar du oss och det vi gör.

Karin Adelsköld
Karin är ny medlem i rådet för Framtidens Språk som är ett initiativ för att få in programmering och kod som språk i skolan. Hon föreläser om humor på webben samt teknikutveckling & trender. Du hittar henne också i nya Entreprenörspodden och i en ny webbTVsatsning om svenska innovationer och teknikforskning. Här är hennes hemsida. Och här hittar du henne på Twitter.

Maria Blohm
Maria hittar ni även fortsättningsvis i bokhandelns kokboksavdelning, där det förutom höstens debutbok ”Nytt Bröd”, som publiceras internationellt i fyra länder under året som kommer, dyker upp flera böcker på samma tema under 2014 och 2015. Kärleken till tekniken består naturligtvis, och Maria älskar att prata med och till människor på kurser, föreläsningar och event. Här är hennes hemsida.

Maria Gustafsson
Maria driver vidare sitt företag MIKU och spelar in djupa samtal om kommunikation, utveckling och meningen med livet i podcasten Gott prat. Twittra gärna med henne här , läs hennes blogginlägg påKntnt.com, diskutera olika aspekter av sociala medier varje månad i Social Media Club Göteborg, delta i knytkonferensen WebCoast, promenera medan ni pratar webb och utveckling på enGeekWalk.

Jenny Öhrn Segolsson
Jenny fortsätter sprida devisen ”Tryck på knappen!” i olika redaktionella sammanhang. Hennes passion för kommunikation och innovation i form av nya tjänster fortsätter att vara en stor del av hennes yrkesliv i rollen som digital strateg och copywriter. Hennes engagemang runt barn och ungdomars liv på nätet fortsätter. Utöver skribentjobb och föreläsningar i ämnet, arbetar hon just nu med att ta fram ett nytt format för att nå ut till så många föräldrar och familjer som möjligt. Ni når Jenny på jennyohrn@gmail.com eller på Twitter 

Åsa Wallenrud
Åsa ser ni som vanligt på TV4 Nyhetsmorgon och vill ni läsa tester av prylar och bilar kan ni följa henne på wallenrud.se. Hon fortsätter även på Prisjakt Pryl där hon rapporterar om nyheter inom teknik och prylar. I mars blir det stor premiär för något helt nytt i samarbete med en av de stora kvällstidningarna. Håll utkik på wallenrud.se för mer information.

Your email address will not be published. Required fields are marked *