Garantibil revolutionerar

Garantibil revolutionerar

0

Nu ska jag berätta om en ny tjänst som jag blev alldeles galen i. 

Jag står själv i startgroparna för att köpa en begagnad bil. Jag är fullständigt livrädd för att bli blåst. Det är nämligen så att jag visserligen testkör en ansenlig mängd bilar men jag testar för det första helt nya bilar och för det andra har jag bara koll på de så kallade ”mjuka värdena”. Alltså jag kan inte berätta för dig om motorn, förklara vad de olika typerna av växellåda har för betydelse eller varför något låter på ett visst sätt. Jag kan inte mecka, renovera och analysera en bil.

Om jag i dag ska köpa en begagnad bil så har jag följande möjligheter

Blocket.se (och andra liknande sidor)
Här kan vem som helst, privatperson som företag, lägga upp annonser. Ingen kvalitetskontroll! Här handlar man helt på egen risk.

Bilhandlare
Här känner sig de flesta lika otrygga. Kan man lite på bilhandlare? De vill ju bara bli av med bilarna och säljer vad som helst och hur som helst.

kvd.se
En nätauktion där man testar bilarna innan försäljning. Dock av egen anställda experter.

Inget av dessa alternativ lockar mig. Jag är säker på att jag kommer bli blåst och köpa ett ras som till ytan ser jättebra ut.

I dag lanseras en ny sida som heter www.garantibil.se som är så genialiskt.

Det är så mycket information som jag vill ha med här men jag måste linda in det lite så får ni helt enkelt upptäcka tjänsten lite själva. Ska tillägga att jag inte på något sätt är involverad i tjänsten eller får betalt, jag bara inser att detta är en tjänst som vi konsumenter VERKLIGEN behöver!!

Så säljer du din bil

Du fyller i reg nummer och får ett estimerat värde på bilen. Går du vidare blir du ombedd att boka en testtid på en av tre stora bilbesiktningar. De i sin tur har en ipad med Garantibils egna mjukvara i som de sedan fyller medan de kollar din bil på över 190 olika punkter. Den testkörs och testaren lämnar även några kommentarer om bilen. Testaren tar också bilder med sin ipad enligt en mall i mjukvaran. Allt skickas in till Garantibil som utefter detta värderar din bil och lägger ut en auktion. Notera att värderingen är en riktlinje för dig, du själv sätter priset på bilen. På sju dagar samlas bud in och en vinnare ska förhoppningsvis finnas. Ni får veta vart ni ska träffas, Garantibil har ett avtal med OKQ8 där ni får vouchers för både kaffe och biltvätt, så en bemannad mack så nära säljaren som möjligt blir er mötesplats. Köparen sätter in pengar på ett konto till Garantibil som för över pengarna när köpekontraktet signerats av båda parter.
Det ingår även garanti för köparen.

Man är alltså säker i alla steg genom att Garantibil finns där hela vägen. Att Garantibil dessutom knutit avtal med OKQ8, Falck och de tre största aktörerna för bilbesiktning gör att känns extra tryggt och säkert.

Min bil kommer köpas här!

Vad kostar det?

Ja säljaren betalar ett fast pris på 1 500kr och köparen betalar en klubbavgift på 2 500kr. Det är alltså ingen % på belopp eller liknande.

bilkortet_garantibil wallenrud

Comments
 • Niklas#1

  27 mars, 2014

  Snälla Åsa,

  nu blev du lite väl genomskinlig tycker jag. Vad gav Garantibil dig för denna blogg?
  En affärside som troligen inte kommer överleva. Vem betalar en fast avgift på 5 000 kr för en bil som kanske är värd 100 000 kr? Privatpersoner byter inte nyare bilar så snittpriset blir lågt och därmed en procentuellt hög andel att betala för Garantibils ”tjänst”. Att hävda att KVD skulle vara oseriösa som säljer ”ras” visar på din egen oseriositet. Varför skriver du inte om det faktum att Garantibil redan provat sin ide för några år sedan – utan minsta framgång. Bildirekt lanserades för ett antal år sedan i samarbete med DN. Den ide´n fungerade inte heller…

  Kan ta ett bet på att Garantibil kommer dö sotdöden också. Bettar du emot?

  Vansinne av Bonniers att satsa 30 MSEK på detta. Kolla bara antalet anställda hos Garantibil så förstår man att de behöver sälja en oerhörd mängd bilar för att nå break even.

  Svara
  • Åsa Wallenrud#2

   27 mars, 2014

   Okej..?? Jag tycker fortfarande att det är en strålande idé. Som osäker bilköpare passar detta ypperligt bra och jag ser inga problem med detta. Tjänsten vinner över andra alternativ, ENLIGT MIG! Sen säger jag inte att man får ett ras på KVD, jag säger: ”Inget av dessa alternativ lockar mig. Jag är säker på att jag kommer bli blåst och köpa ett ras som till ytan ser jättebra ut.” Om man är skraj så är det skönt att veta att bilen fått sig en genomgång och jag vet vad jag köper.
   Jag känner ingen på Garantibil och som jag så tydligt beskriver här: http://wallenrud.se/foretagsinformation/ Så skriver JAG VAD JAG VILL! Jag är inte köpt och kommer aldrig vara det men jag har min fulla rätt att älska och hata saker som jag vill.
   Tack för din utomordentligt dåliga kommentar.

   Svara
   • jobj#3

    8 april, 2014

    Vad köpte du för bil på Garantibil? // j

    Svara
    • Åsa Wallenrud#4

     8 april, 2014

     Inte köpt än. För det första har det inte kommit en som passar mig ekonomiskt och så. För det andra väntar jag till juni då vi flyttar och vinstpengarna från försäljningen kommer. 🙂 Men jag håller koll hela tiden.

     Svara
 • Martin#5

  7 maj, 2014

  Hamnade här litet sent ser jag.
  Dock blir jag som vanligt så inihelvitte arg när jag ser dödgrävare såsom denna Niklas (såvida du inte är köpt av Blocket….). Det faktum att något inte fungerat tidigare, är väl inget bevis för att det inte fungerar vid en annan tidpunkt, har du hört talas om timing? Jag har själv med blandat resultat startat ett 10-tal verksamheter och några av dem mådde väldigt bra av att ”marknaden” kom i kapp dem. Antalet exempel är oändligt. Tänk bara alla storartade försök till diverse nätlösningar i början av 2000-talet. I princip samtliga gick omkull, men idag så använder vi varje dag liknande lösningar som startades vid ett senare tillfälle. Om din uppfattning vore riktig, så skulle dessa verksamheter inte finnas idag, eftersom de bevisligen inte fungerade tidigare. Kryp tillbaka ner i den håla du kom ifrån och vänligen somna om.

  Svara
  • Niklas#6

   19 maj, 2014

   Martin,

   du är en riktig dödgrävare själv tyvärr och enda anledningen till att jag bemödar mig med att besvara ditt inlägg är helt enkelt att jag har en lång och ganska unik erfarenhet av denna bransch. Om jag inte hade detta skulle jag inte våga vara så vass i min kommentar till Åsa. Jag blev väldigt irriterad över hennes vurmande för Garantibil – vilket hon misstolkade tyvärr. Jag tänkte inte kritisera Åsa som person och hennes oro för att köpa en dålig bil, jag kritiserade hennes tvivelaktiga vurmande för just Garantibil – utan att på något sätt ifrågasätta tjänsten alls. Det finns massor av saker som gör att Garantibil inte kommer att klara sig – bara det faktum att man inte kommer ha många budgivare är ett.

   Vill dock återkomma till att jag kan auktionstekniken på mina fem fingrar och vet vad som gör att människor vill bjuda på ett objekt. Det skall finnas en ”puls” och ett moment av att vara kul! Det är extremt svårt med bilar som oftast kostar en del. Då gär man över till att man vill göra en bra affär. Det kommer man inte att göra med Garantibil. Varför inte? Eftersom att säljarna vill ha ett högt pris (de vill ej byta in bilen) men heller ej ha sämre än om de säljer själva. Utöver detta skall Garantibil ha en relativt hög avgift som kommer vara alldeles för hög för de flesta.

   Sist men inte minst så säljs det väldigt få bilar som är 2-4 år gamla och ägs av privatpersoner. Och bilar äldre än så lönar sig inte, då börjar Garantibils avgifter bli för höga.

   Återigen Martin visar du bara på ren okunskap när du pratat om mig som dödgrävare. Jag kan denna bransch ganska bra vet hur den fungerar i USA, Tyskland och andra större marknader. Jag är fortfarande oerhört negativ till Garantibil och dess överlevnad (observera att jag inte kritiserar bolaget som sådant utan affärsmodellen!!) – marknaden finns inte där och lönsamt kan det aldrig bli. För mig är det en gåta att Bonnier inte gjort en enkel marknadsanalys. Då hade de kunnat stoppa 30 MSEK på betydligt bättre ideér.

   Till Åsa önskar jag lycka till med bilköpet! Men du slår verkligen huvudet på spiken: eftersom du inte vill riskera ett ”ras” bör du köpa en ganska ny bil av de större återförsäljarna med rejäla garantier till fast pris. Men då vara beredd att betala för detta. Andra vågar ta mer risk – men vill då ha ett riktigt bra pris som ”riskpremie”. Precis som i alla andra branscher för övrigt.

   Svara
 • Fredrik#7

  30 mars, 2017

  Bra idé men dålig kvalitet i genomförandet av försäljningen!
  Jag avbröt auktionen efter 3 omgångar. Då hade inga bud kommit i närheten av acceptpriset.
  Med en egen blocketannons sålde jag sedan bilen på under 24h för ett högre pris än acceptpriset på garantibil.

  Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *