Solcellsdriven bil – nästa steg?

Solcellsdriven bil – nästa steg?

0

Solcellsdriven bil – nästa steg?

Elbilar i all ära, men de måste ju laddas och det tar lite tid. Varför inte ladda medan du kör?

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter. Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Det utmärkande med Lightyear One är batterierna. Räckvidden ska tydligen vara på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. Men inte nog med det, de ska laddas snabbare. Normalt måste man installera ett kraftigare eluttag i sitt hem men den här accepterar ett vanligt uttag, ett som du kanske har till motorvärmare etc. Den ska vara så pass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer – något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.

Om företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning – med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.

Men solcellerna då?

Ja när jag läser pressmeddelandet så inser jag att det står i rubriken men inte i texten, jag fattar inte vart solcellerna tog vägen? Hur funkar dem? Den som lever får väl se.

Your email address will not be published. Required fields are marked *