Vad är Dolby Atmos?

Vad är Dolby Atmos?

Vad är Dolby Atmos?

Har du hört talas om Dolby Atmos? Står du som ett frågetecken och känner att du vill lära dig något nytt? Då ska jag förklara för dig vad det är.

Ljudteknik kan vara knepigt. Om man inte är så insatt är det svår att skilja på alla termer och än i dag avfärdar de flesta kvinnorna det där till männens uppgift. Trist men sant. I dag behöver det inte vara så svårt att koppla in tv och ett bättre ljud, så ni som är lite skraja, jag ger en utmaning att själva ta tag i det där nästa gång.

Vi tar det steg för steg

Mono – existerar ju inte riktigt längre men det innebär att ljudet bara kommer ur en högtalare.

Stereo – Ljudet kommer ur två högtalare. Det bästa sättet att lyssna på musik är via stereo. Alltså två separata högtalare som står en bit i från varandra, ett par hörlurar som då har en högtalare för varje öra eller kompakta spelmaskiner som har två inbyggda högtalare. Stereo fungerar inte så bra för film, det blir en ganska platt ljudbild då.

5.1 – Nu är vi inne på bioljud. Siffran fem står för antal högtalare och ettan för en bas. De fem högtalarna är fördelade så här: en står i mitten precis nedanför tv:n, två på varsin sida om tv:n, gärna en bit bort typ i hörnen på vardagsrummet. Två placeras strax bakom soffan eller precis bredvid, beror på hur man möblerat. Basen (kallas även “subban” efter det engelska ordet subwoofer), placeras på valfri plats.

7.1 – Precis som ovan dock lägger man till två högtalare som placeras i mitten av rummet på sidorna. Alltså precis som de två i fram och bak så sitter dessa längs väggen i mitten. Detta ska skapa en vidare ljudbild likt den som Dolby Atmos är.

Dolby Atmos – Precis som 7.1 men då ska de två högtalarna sättas i taket alternativt så köper man högtalare som kan stå på golvet men som skickar upp ljudet till taket som sedan studsar ner. Dolby atmos skapar en ljudbild så lik verkligheten det kan bli. Du ska upplev att du sitter i den miljön som du ser på filmen. Flyger något över dig så kommer du höra det via de olika högtalarna precis som om du stod under och hörde det. Om det regnar i filmen kommer du tro att det regnar inne.. Ja ni fattar, det är en upplevelse utöver det vanliga.

Kolla in filmen på Dolbys sida som förklarar det närmare (på engelska). Försökte bädda in filen men det gick inte. LÄNK

Hur får jag Dolby Atmos?

Antingen bygger du ut med högtalare i taket eller så köper du tex en soundbar som den från Philips, det kommer snart en test på den här på bloggen.

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *