Vad är Instagram TV IGTV?

Vad är Instagram TV IGTV?

0

Nyligen lanserade Instagram ytterligare en tjänst som handlar om vertikal tv. Hur tänkte dem här? Hur ska vi använda det? Vad är Instagram TV? Låt mig berätta.

Majoriteten av allt surfande på sociala medier sker i mobilen. Hur ofta använder du mobilen i liggande läge, alltså horisontellt? Jag gör det aldrig. Handen och utformningen av mobilen är skapt för att skärmen ska vara i vertikalt läge, så är det. Så varför envisas vi med att producera innehåll för desktop och horisontellt?!

Visste du att?

För att fånga en persons uppmärksamhet på tex Facebook i mobilen måste du göra inom 1,3 sekunder. Så fort scrollar man förbi det som syns på skärmen. Är man dessutom en del av generationen millenials så har man bara 1 sekund på sig. Tänk på den!

Hur funkar då IGTV?

Alla som har ett Instagram-konto kan starta en kanal. Man kan bara ha en kanal per Instagram-konto. Du kommer åt IGTV i Instagram-appen men det finns också en egen app för IGTV.

 

 

 

Du kan inte filma i appen utan måste filma med något annat, som kameran i mobilen. Du kan välja att redigera i hop filmen och lägga på grafik m.m. via någon av de rekommenderade apparna för det. Formatet för IGTV är 9:16 vilket inte är vanligt, så var beredd på att filmen du redigerar i en app kan förändras när du laddar upp den i fall IGTV ”croppar” den lite.

Ska jag publicera oredigerat eller lägga ner massor med tid?

Enligt IGTV experterna så bör man vara mer personlig och ärlig och inte lägga ner timmar på redigering, flashig grafik osv, det är liksom inte värt det och tydligen inte det användarna vill se heller. På sitt konto kan man se statistik (ja även dem som inte har ett business-konto på IG) och där ser man på varje klipp när folk slutar titta, värt att hålla koll på om man tappar folk efter tre minuter men alltid publicerar 30 min. Antingen kortar man ner det eller ändrar konceptet som får folk att stanna. Våga prova dig fram.

Vilka appar kan jag redigera i för IGTV?

Instagram-teamet rekommenderade följande appar (ni får själva söka upp dem beroende på vilken telefon ni har)

  • FILMiC Pro
  • ProCam 5
  • UltraCorder
  • Videoleap
  • InShot

Kan jag ladda upp långa filmer till IGTV i mobilen?

Svar nej. Du är begränsad i hur stor fil du kan ladda upp i mobilen. Det du då behöver göra är att logga in på din Instagram i webläsaren och klicka på ladda upp så får du ta det den vägen.

  • Videolängd: 15 sekunder till 60 minuter. Dock är den som inte har ett verifierat konto, eller bara jävligt stort konto, tillåten att ladda enbart 30 minuter just nu, det kommer att ändras så alla har möjligheten att ladda upp 60 minuter.
  • Filstorlek: upp till 3.6GB
  • Filtyp: .MP4
  • Videostorlek: 9:16
  • Video thumbnail/cover image: .JPG

Hur hittar jag filmer på IGTV

När du öppnar IGTV så kommer ett rekommenderat flöde upp. En film startar omedelbart som enligt IGTV:s algoritmer borde passa dig. Du har också en liten lista med olika kategorier som tex För dig, Följer, Populärt och fortsätt titta. Dessa kategorier kommer växa med till exempel teman som mat, humor, sport m.m. Du har också ett sökfält, så här i början kan du enbart söka på användarens namn och inte på titlar eller liknande, men det kommer också att utvecklas.

Ett tips är att vara tidigt med IGTV och ladda upp filmer frekvent för att då ofta hamna högt upp hos folk som startar appen just nu!

Your email address will not be published. Required fields are marked *