Andra sortens människa

Det är lite så jag ser mig, som andra sortens människa. Det är bara min syn på saken och ingen annans. Men klart man känner sig så när man är en av dem som får alla problem!

Nej, det är inte synd om mig. Det är synd om dem som bor i krigshärjade länder, om dem som lever i fattigdom och dem som lider av sjukdomar som kommer leda till döden. Det förtar dock inte min personliga känsla av att vara en andrasortering.

Tre saker har förföljt mig sedan barndomen, två av dessa sjukdomar har jag fått diagnostiserade de senaste två åren. Så mycket bryr sig läkarna på vårdcentralerna i detta land. De två som jag fått diagnos på är IBS och kronisk migrän (dvs dygnet-runt-migrän). IBS kan man inte bota men hitta vägar för att må bättre. Jag provar mig fram i dag. Migränen kan man inte heller bota men jag har efter en massa testande hittat en medicin som jag äter varje dag som håller min migrän borta mesta delen av tiden. Det är som att födas på nytt, men hela tiden hänger hotet över mig att jag kan bli jättedålig. Jag har ju levt med smärta dygnet runt i 30 år.

Det tredje är odiagnostiserat men under 2014 åkte jag in akut och det ledde till en massa tester som gav – ingenting. Jag har nämligen vansinnigt svårt att andas när jag är aktiv. Med aktiv menar jag gå upp för fyra trappsteg eller en liten backe.. Jag flåsar, flämtar och kan absolut inte konversera. Vid träning är det förstås ännu värre men jag har lärt mig hantera den och lärt mig vad jag kan träna för att orka så mycket som möjligt. Men alla tester visar på att hjärtat och lungorna är superfriska och fräscha. Arbetstestet säger att jag har en väldigt bra kondition och astma har jag inte. Jag får alltid bronkit vid förkylning och det var det de sa när jag åkte in akut. Eller rättare sagt så sa dem: “När vi inte vet vad det är så kallar vi det bronkit”.

Bieffekterna av min förebyggande migränmedicin är extrem muntorrhet som jag inte hittar något bra för. Jag har tuggat tabletter från apoteket, hinkat te med honung, tuggat tuggummi och dricker hela tiden vätska. Hjälper inte.

Om två veckor ska jag på en undersökning på Gastoavdelningen på Sophiahemmet. Jag har nämligen också sanslösa halsbrännor. De kommer kanske var 15 minut och inga tabletter hjälper. Fick höra att det kan vara bråck på magmunnen som i vissa fall kan opereras. Snälla säg att man kan göra det på mig för det är fan olidligt.

Sedan är jag ju allergisk med.. mot pälsdjur, nötter, skaldjur, rött vin, pollen osv. Tack och lov är jag inte allergisk mot gluten och/eller laktos. Fast min IBS mage vägrar laktos ändå iof.

Ja.. det var väl lite om mig. Hur mår du?

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *