Våga prata mer om kvinnofrågor | 6 av 10 kvinnor känner skam och stress på grund av urinläckage

Våga prata mer om kvinnofrågor | 6 av 10 kvinnor känner skam och stress på grund av urinläckage

Att träna och hålla sig i form är ofta en viktig del av vår vardag, men en av de mest vitala musklerna glöms ofta bort – nämligen bäckenbotten. I stället lider många kvinnor i det tysta av urinläckage och känner en stark frustration över problemet – utan att veta vad de kan göra för att komma till rätta med läckagen. Det visar en ny undersökning utförd av Sifo.

Urinläckage påverkar över hälften av landets kvinnor och innebär att man kan läcka urin mellan toalettbesöken. Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av urininkontinens och innebär att det läcker urin när man anstränger sig, exempelvis vid träning eller när man nyser, hostar eller hoppar. Den typen av inkontinens är vanligare bland kvinnor.

Undersökningen, som genomförts bland kvinnor i åldern 25–65 år, visar att kvinnors självkänsla och välmående påverkas negativt av oförutsägbara läckage. En fjärdedel av de tillfrågade känner sig frustrerade eftersom de inte vet vad de kan göra åt problemet och nästan lika många känner sig mindre attraktiva samt känner sig stressade över att någon ska upptäcka att de läcker. Nära en femtedel känner sig likgiltiga och har vant sig vid att det händer, medan en sjättedel uppger att de skäms över sina läckage.

Trots att det är vanligt med urinläckage bland kvinnor i alla åldrar visar undersökningen att så många som åtta av tio inte har sökt hjälp för sina problem. Fyra av tio säger att de övervägt att söka hjälp men inte tagit tag i det, en fjärdedel tror inte att de kan göra något åt problemet och en av tio tror inte att besvären skulle tas på allvar.

– Det är oerhört allvarligt att så många kvinnor lever med urinläckage i tron om att det inte går att lösa och att många upplever så negativa känslor när det är ett så pass vanligt problem. Det visar att kvinnohälsa fortfarande är tabubelagt och inte prioriteras. Faktum är att kvinnans bäckenbotten är en nyckelmuskel till ökad livskvalitet inom många områden i livet, som bättre hållning och bättre sexliv, säger Lovisa Sandström, träningsexpert och författare till en rad böcker inom träning för kvinnor.

Vanligt med urinläckage vid träning

Bland de kvinnor som har urinläckage säger åtta av tio att de upplever läckage vid ansträngning. Nära sju av tio upplever oväntade läckage när de nyser eller hostar, drygt fyra av tio när de tränar, exempelvis löpning eller styrketräning, en fjärdedel när de hoppar studsmatta och lika många när de skrattar.

Undersökningen visar också att mer än hälften av alla kvinnor, oavsett om man fött barn eller ej, inte gör något för att ta hand om sin bäckenbottenhälsa – även om många vet att de borde. I åldersgruppen 25–34 år anger var tredje att de inte tror att de behöver ta hand om sin bäckenbotten eller att det är relevant om de inte fött barn.

– Bäckenbotten är en muskel som vilken som helst och oavsett ålder är det bra att träna den i förebyggande syfte. Här råder ofta ett missförstånd om att läckage och mild inkontinens enbart är åldersrelaterat eller förknippat med att man fött barn vaginalt. Bäckenbottenträning gör inte bara musklerna starkare utan man lär sig också slappna av. Vilket gör att man inte behöver gå och spänna sig utan klarar av att slappna av utan läckage som följd, säger Lovisa Sandström

Sifo-undersökningen genomfördes på uppdrag av femtechbolaget Elvie.

– Det är oerhört viktigt att de här typen av hälsoproblem som rör kvinnor kommer fram i ljuset och tas på allvar, säger Tania Boler, grundare av Elvie och fortsätter:
– Det är svårt att träna muskler man inte kan se. Därför är det viktigt att göra träningen enkel och kul. Elvie Trainer är en högteknologisk kniptränare för bäckenbotten och är särskilt framtagen för att motivera och uppmuntra kvinnor till att stärka och träna sin bäckenbottenmuskulatur på ett korrekt sätt.

Exempel på siffror ur undersökningen:

 • 61% av alla kvinnor upplever urinläckage.
 • 65% av de som upplever urinläckage upplever negativa känslor när de läcker.
 • 24% känner sig frustrerade för att de inte vet vad de ska göra åt problemet.
 • 23% känner sig oattraktiva då det är en så intim sak.
 • 21% känner sig stressade över att någon ska upptäcka att de läcker.
 • 38% gör knipövningar utan apparat.
 • 35% gör ingenting för att ta hand om sin bäckenbottenhälsa, trots att de vet att de borde.
 • 53% av alla kvinnor tror att mindre än hälften av alla kvinnor läcker urin.

Händelser/aktiviteter som får kvinnor att läcka urin/uppleva mild inkontinens:

 • Nyser/hostar: 66%
 • Hoppar studsmatta: 26%
 • Skrattar: 25%
 • Löpning: 15%
 • När jag lyfter något tungt: 14%
 • Annan typ av träning: 14%

Undersökningen är utförd av Sifo. 1 000 kvinnor i åldern mellan 25–65 år ingick i undersökningen som utfördes i Sverige mellan den 11/1–17/1 2022.

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *