Wallenrud testar: Kia Carens

Wallenrud testar: Kia Carens

 

Vad är dina första tankar när man nämner Kia? Hoppar det till i spänningsnerven? Blir du glad och bubblig? Eller kanske mer likgiltig?

Jag tror mer på det sista. Kia har inte riktigt ett varumärke som får folk att jubla. Men det är lite synd tycker jag för nu har jag kört några av deras modeller och jag anser dem vara väldigt bra. De är snygga, mjuka, lättkörda och välplanerade. Här kan ni läsa om mina test av Sportage och Pro_cee’d GT där den sistnämnda är en stor favorit med mycket körglädje. Senare kommer jag testa Soul med sin något annorlunda design.

Denna vecka testar jag en Carens som är snäppet mindre än Sportage men fortfarande ganska stor. Min första känsla när jag lämnade Kias kontor var att jag satt högt, att bilen var så sjukt mjuk i styrning och pedaler och att det var en oändlig yta mellan ruta och ratt. Jag hittade också en knapp på ratten som jag vart nyfiken på, det visade sig att jag kunde ställa in styrningen mellan sport, comfort och normal. Märkte ingen omedelbar skillnad men det märks säkert på lite djärvare vägar och kurvor.

Hur är den på insidan

Schysst. Supersköna stolar i fram, bra paneler. Lite mycket knappar på ratten för ögats skull, men för ergonomins skull så är alla knappar till nytta. Pressbilen var inte rustad med stor touchdisplay med gps men det går bra ändå. Däremot hade jag en fantastiskt bra ljud i stereon/högtalarna. Innan jag själv hade ställt in ljudet var det så mycket bas att jag kände mig som en förortsgangster som kan hissa upp bilen medan jag raggar killar! Fick snällt vrida ner volymen och ratta in typ P1 för att inte skämmas.

kia carens interior

 

Känslan i bilen var märklig på ett sätt, för det är ingen stor bil men heller ingen liten en. Men när du sätter dig på plats är upplevelsen som sådan att du tror du sitter i en lastbil. Stora speglar, hög höjd och en yta ovanför instrumentbrädan som ter sig oändlig. Jag gillade det väldigt mycket.

Det tog ett tag.. men jag kom tillslut på varför det stack upp två remmar i backluckans golv. TADAAA det var två säten till. Optimalt för det stora familjen som kanske inte vill köra omkring i en minibuss. Men ska du ha hockeytrunken med får du ändå tänka om tror jag. Men när sätena är fällda, då är bakluckan ENORM. Jag flyttade halva mitt hem med bilen och jag blev förvånad över hur mycket jag fick in. 1560 liter ska det rymma..

kia baklucka

Får man ragg på exteriören då?

Njae.. Den är okej, men inget som sticker ut. Jag är inget fan av Kias grillar tex. Jag tycker lite den ser ut som en liten bil som bara har träffats av det där vapnet han i filmen “älskling jag krympte barnen” har, fast tvärtom då! För den har inte den klassiska designen av en suv eller crossover utan som just en liten bil. Jag älskar ju när man placerar dörrhandtaget på bakdörren lite dolt i rutan, det hade man kunnat göra här för att ge bilen lite umpf.

Här kan du hitta all info om Carens. (Dropbox)

Bilen har toppbetyg i Euro Ncap. Länk till annan sida.

Grundpris 189 900kr

IMAG0047 IMAG0048

 

4 / 5 stars     
About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *