Wallenruds test av Dyson V8 dammsugare

Wallenruds test av Dyson V8 dammsugare

Editors choice
1

Jag bor i ett stort hus på två plan, det betyder en trappa, och stora ytor. Vi har en superbra dammsugare som jag är nöjd med men det är fan ett projekt att släpa den där upp och ner för trappor och runt hörn. Sladden fastnar eller räcker inte och maskinen gör märken i de vita listerna. 

Känner ni igen er? Jag vet att många brottas med det här. Speciellt om man spillt något i köket eller det är högar med grus i hallen. Måste man ta fram den stora bökiga snabeldraken, tänker ni varje gång! Svaret på den frågan är nej.

Har tekniken kommit i kapp?

Jag har testat flera sådana här skaftdammsugare under åren och visst, de är smidiga men de har ju inte varit så bra. Duger ju inte ens till ett kryddmått socker på golvet. Så varför ska jag köpa en? Men jag vill så gärna ha en för just trappan, snabbisen i köket och lite så. Jag fick upp ögonen för Dysons modell som heter V8. Anledningen var att man i en Facebook-grupp som hjälper sjuka barn och deras familjer samlade pengar till en dammsugare från Dyson pga deras fantastiska filter som tar upp allt damm och allergener. Bra i ett hem med sjuka barn. Då funderade jag på om inte de där fruktansvärt fula maskinerna kanske var bra ändå! Och ja, det måste jag säga, den är bra!

Första försöket

Inga problem att fatta hur delarna hänger i hop och hur den fungerar, barnsligt enkelt. Det första som slog mig var att den var lite tung. Den måste vara det för att rymma en så kraftfull motor men det tär på armen att köra lite större ytor. Men den går fint och båda munstyckena fungerar utan anmärkning på golv och mattor. Jag kan störa mig lite på hur man måste byta munstycke för det krävs att man släpper taget om dammsugaren, kanske lägger ner den på golvet, och sedan använder båda händerna. Om man tänker på hur man växlar mellan golv och matta på en traditionell dammsugare så är ju det lite lättare med en knapptryckning med foten.

Batteritiden och motorstyrkan

Batteritiden ska vara på ca 40 minuter. Många tänker att wow det är ju inte mycket, men helt ärligt – hur länge dammsuger du? Jag har 186 kvm och det funkar fint på en laddning. Sedan är den kanske inte till för storstädningen utan mer till mindre uppdrag men oftare. Om den ska hålla i 40 minuter krävs att man använder lägsta kraften på motorn, det finns två lägen. Jag är den typen som alltid ska maxa – på hårfönen, dammsugaren, plattången. Allt ska vara på varmast och starkast varje gång. Men nu utmanade jag mig att ha den på lägsta effekt och ja, det funkar ju faktiskt väldigt bra. Även på mattor med barr. Så jag är såld på det här konceptet.

Påse eller inte påse?

Jag vet inte riktigt var jag själv står, om jag gillar påsar eller inte. Den här har i alla fall inga påsar utan man tömmer behållaren direkt i papperskorgen. Det är väl bra, tänkte jag och öppnade den hastigt så dammet yrde över hela mitt ansikte. Jättebra med alla filter i maskinen, verkligen. Andra gången gick inte bättre heller för jag hade tydligen glömt hur det gick innan så samma sak igen. Jag är dock övertygad om att om man gör på rätt sätt så går det nog bra, sen så slipper man inse att man har slut på dammsugarpåsar.

Bra

+ Filtrena som lämnar luften ren
+ Gör sitt jobb med beröm

Dåligt

– Högt ljud
– Dyr
– Ful
– Tung

Pris: Ca 4 500 kr. Kolla Prisjakt för bästa deal! (länk)

4.5 / 5 stars     

Your email address will not be published. Required fields are marked *