Mindre bröst och bättre livskvalitet!

Mindre bröst och bättre livskvalitet!

Viktnedgång, dansskola och Itrim. Det blir en tuff vinter utan mat och med så mycket träning det bara går. 

Som jag nämnde i tidigare inlägg ska ju ta mig an att gå ner ca 30 kilo. Det är ganska mycket. När jag tittar på mig själv tycker jag inte det ser ut som jag har 30 kilos övervikt, men vågen säger så.

Normalt brukar jag inte stirra mig blind på just vikten för jag vet att jag har en del muskler där under som också väger en del. Men jag har en tanke med det just nu och det är att begära en bröstreduktion. Tyvärr arbetar sjukvården med det fruktansvärda måttet BMI och då innebär det att jag måste väga under en viss vikt och då krävs det att 30 kilo ska bort. Här är landstingets krav om de ska betala åt dig, samt mina kommentarer efter!

breast-reduction-172047_L

Fysiska förutsättningar
De fysiska förutsättningarna är väldigt viktiga för att veta om du är en godkänd kandidat för att få operationen betald av landstinget. Här utgår de från din vikt i förhållande till bröstens storlek.

1. Har du ett BMI under 25? BMI= Vikt(kg)/längd(cm) x längd(cm) Snart!

2. Är bröstvolymen 800 ml eller mer (per bröst)? Lägg bröstet i en skål som har cirka 1000 ml i volym Inte kollat!

Fysiska besvär
Fysiska besvär är också en viktig faktor för om du får genomgå en bröstförminskning eller inte.

3. Skär BH-banden in i axlarna så att du får tryckskador? JA

4. Faller din hållning framåt på grund av din stora byst? JA

5. Får du ofta sår, eksem eller svampinfektioner under brösten? NEJ (Jag sköter min hygien väldigt noga)

6. Har du ont i huvudet, axlarna, ryggen och nacken? OH JA!!!

Psykosociala besvär
De kanske mest viktiga anledningarna till att göra en bröstförminskning är om du känner dig begränsad i ditt sociala liv för att du har en stor byst:

7. Känner du att storleken på dina bröst begränsar ditt sociala umgänge? Njae…

8. Påverkar bröstens storlek ditt val av yrke? Njae..

9. Är du sjukskriven mer än fyra dagar om året på grund av besvär orsakade av dina bröst? NEJ

10. Har du svårt att hitta kläder och en bh som passar bra? OH JA!!!

11. Känner du att storleken på dina bröst styr ditt val av fritidsaktiviteter? Absolut, är begränsad i min träning.

Har du svarat JA på mer än hälften av frågorna och går i tankar om att göra en bröstförminskning borde du vända dig till landstinget för att få vidare information.

Jag känner en person som gått igenom detta och kravet på BMI var det absolut största och viktigaste enligt landstinget.

Jag gör inget av detta, viktnedgång och bröstförminskning, för att jag ska se bra ut. Jag skiter i normer och vad som är accepterat i världen. Jag vill må bra, jag vill kunna träna nästan vad jag vill, jag vill slippa köpa BH:ar för 1000kr/st, jag vill kunna testa saker, leva fritt och ha hälsan med mig. Jag är i dag 36 år gammal och pappa dog ungefär en månad efter han fyllt 50 pga dålig hälsa. Min mamma har diabetes, högt blodtryck och mycket annat. Jag måste ta tag i mitt eget liv om jag vill klara mig förbi 50 känns det som.

Jag hoppas på mycket support av vänner och familj och jag kommer att göra detta tillsammans med “familjen” på Itrim.

Skärmavbild 2014-12-31 kl. 09.49.25

 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *