WWDC – Apple släpper nytt i kväll!

WWDC – Apple släpper nytt i kväll!

WWDC – Apple släpper nytt i kväll!

I kväll kl. 19.00 svensk tid kommer Apple hålla låda om nya släpp – WWDC. Med tanke på Covid-19 så kommer den ske helt digitalt, ingen är alltså bjuden till högkvarteret i USA i år. 

Jag tänkte fylla på denna sida med de nyheter som släpps men om ni själva vill se så kan ni göra det här:

  • Direkt på Apples hemsida här

  • Se det direkt på YouTube

UPPDATERAT!

Mjukvara

iOS 14 för iPhones

App library. Slipp många hemskärmar och låt mjukvaran lägga ihop apparna i mappar som du kommer åt genom en svepning på skärmen. De apparna du använder mest hamnar automatiskt högst upp.

Widgets – På Androidmobiler har man länge kunnat nyttja widgets lite överallt. Nu kommer widgets även till iOS. Något i alla fall jag saknat. Att kunna ha en snabbvy över kalendern, väder eller annat. Även här kan den sköta det automagiskt och styra vilken widget som ska visas beroende på tid på dygnet.

Picture in picture video. Ha videostreamen på skärmen trots att du gör annat samtidigt. Inget jag kommer nyttja men kan vara bra.

Siri – Nu ska inte Siri ta över hela skärmen när du använder henne. Det ska ske mer sömnlöst och mer interaktivt. Hon ska vara så mycket smartare nu så klart, eftersom hon varit aktiv så många år.

Translate – en ny app som hjälper dig översätta. Den ska främst användas för att tala in fraser och sedan spela upp översättningen på valt språk.

Meddelanden – Du kan nu pinna dina favoriter så det ligger längst upp i flödet. Jag sms:ar ju aldrig så detta berör mig inte i ryggen alls. Mycket snack om deras memoji som jag aldrig nyttjat.

Kartor – En massa uppdateringar för elbilar, cyklar och mycket annat men det mesta funkar inte i Sverige i alla fall.

Apple CarPlay – Lite nya funktioner, inget speciellt.

Digital bilnyckel – Lås upp bilen med telefonen. Gäller enbart just nu för en viss bil från BMW men det kommer växa.

App store – Läs av en NFC-kod eller en QR-kod och få upp en enkel version av en app – App Clips. Du behöver alltså inte ladda ner hela appen och registrera betalkort och annat utan den är kopplad med Apple Pay om du tex ska betala för en sparkcykel eller något.


iPadOS 14

Samma typ av Widgets som vi såg på iOS finns även här. Ny sidebar, verkar smidig för att komma åt mer funktioner i respektive app.

Siri – samma uppdatering som för telefonerna, att hon inte ska ta upp hela skärmen.

Förbättrad sökfunktion som smidigare tar dig till rätt app. Svårt att beskriva, ni får kolla filmer på det senare.

Jag har själv inte testat nya iPadOS då jag inte har en iPad så har lite svårt att bedöma vad som är bra och inte.


Apple Pencil

Scribble – nu kan du skriva med pennan på en massa ställen, som tex i sökrutan och den tolkar det till vanlig text. Verkar oerhört coolt.

Former – Du kanske ritar en stjärna men den är inte så himla fin, men då kan mjukvaran korrigera den till en med raka linjer.

Du kan nu kopiera och klistra in handskriven text precis som du gör med text skriven på tangentbord. Det blir lättare att flytta runt text i ditt textdokument och mjukvaran kan tolka om det är ett telefonnummer och ringa upp någon om du klickar med pennan på telefonnumret. Coolt!


Apple AirPods

Mjukvaran ska nu känna igen om du lägger ner mobilen och tar upp din iPad och automatiskt koppla till den aktiva enheten.

Ljudbilden – Nu ska filmljudet upplevas som en ordentlig hemmabio med avancerad teknik som dessutom känner av om du rör huvudet och ska förflytta ljudet på ett intuitivt sätt. Om det här funkar kommer det vara sjukt häftigt.


WatchOS7

Complications – Lite nya urtavlor med nya funktioner som passar tex nyblivna föräldrar, surfaren eller ja.. Ganska mycket

Face Sharing – Ser du urtavlor på nätet ska du nu kunna ladda hem den till klockan, du kan också skicka din till någon annan. Ska bli enklare att ta del av urtavlor som andra skapat som du gillar.

Fitness – Nu ska appen vara mer avancerad och kunna tracka mer typer av träning.

Sleep tracking – nu får du mer statistik och du får en massa funktioner för när du ska sova och ett nytt läge för urtavlan för natten. Även snabbmeny för sådan man kan behöva när man lägger sig i sängen. Det här tycker jag verkar vara den bästa uppdateringen. 🙂

Handtvättning – Nu kan klockan uppfatta om du tvättar händerna och sätter i gång en timer. Hahahaha. Den märker dina rörelser och ljudet från vattenkran och dina händer som rör dig med tvål.


Homekit – Är nu helt öppet (open source) och funkar då med fler varumärken som tex Google och Amazon. Homekit ska också ha blivit smartare och mer intuitivt och smart. Homekit ska kunna tänka lite före dig liksom.


macOS – Big Sur!

Design – Uppdaterade ikoner in i minsta detalj. Nyanser, kanter och färger som ska vara lite snyggare. Alla Apple-program har en uppdatering i designen så allt ska hänga i hop.


Historisk dag?! 

Apple Silicon – Apple lämnar Intel och skapar en egen processor. Eget chip har man redan haft i iPhone och iPad och det är nu dags att fixa det till datorerna. Inte en dag för sent, det ger större möjligheter att styra hur det används i minsta detalj.


 

About author

Åsa Wallenrud

Med över 10 års erfarenhet som skribent inom teknik, prylar och bilar levererar jag nyheter och tester baserat på vad jag gillar och använder. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten sker, och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Hitta mig på alla sociala medier med mitt vanliga namn och hör gärna av dig om du har något på hjärtat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *